Před vydáním i po něm schytal remake The Last of Us pro PlayStation 5 značnou kritiku. Spousta hráčů tvrdí, že je předělávka zbytečná, když hra z PS3 už vyšla na PS4 a mohla být akorát vylepšena skrz bezplatnou aktualizaci. Místo toho v Naughty Dog vytvořili plnohodnotný remake, vše předělali a pojmenovali titul jako The Last of Us Part 1, když dvojka nese jméno The Last of Us Part 2.

Hermen Hulst, šéf PlayStation Studios, v rozhovoru pro Axios uvedl, že příchod televizního seriálu The Last of Us od HBO nebyl jediným důvodem, proč se rozhodli vydat remake.

Blížící se seriál je jistě jedním z faktorů, ale ne jediným. Hulst označuje dobrodružství Joela a Ellie v postapokalyptickém světě za hru, jež trochu předběhla svou dobu, pokud jde o tvůrčí vizi. Ve své době se museli tvůrci vypořádat s technologickými omezeními.

Hlavním důvodem k remaku bylo mít definitivní verzi. Když to vše načasujete se seriálem, tak je to podle Hulsta svatý grál. Navíc brzy má titul dorazit také ve verzi pro PC.

Už nějakou dobu se také mluví o předělávce Horizon Zero Dawn od Guerrilla Games, která by měla dorazit v roce 2023. Některé zdroje uvádějí remake, jiné remaster.