Nestává se často, aby české hry, které navzdory kritickému úspěchu neudělaly z komerčního hlediska moc velkou díru do světa, dostaly druhou šanci. V případě psychologického hororu Someday You'll Return od studia CBE Software, který vyšel v roce 2020, se tak ale stalo. Dnes totiž dochází na oznámení a rovnou také na vydání projektu Someday You'll Return: Director’s Cut, jenž vznikl ve spolupráci CBE Software a společnosti Bohemia Interactive. Ta tentokrát zastává roli vydavatele.

Director’s Cut edice, která vzniká od roku 2021, přichází na trh necelé tři roky po vydání původní verze na PC a přináší stovky technických i obsahových vylepšení a rozšíření. My jsme přitom dostali možnost podívat se na ni přímo v kancelářích Bohemia Interactive, kde celý projekt představil hlavní tvůrce hry Jan Kavan společně s šéfem Bohemia Interactive Markem Španělem. Díky tomu jsme se z první ruky dozvěděli celou řadu detailů, z nichž asi nejdůležitější jsou informace o dostupnosti na více platformách.

Díky Director’s Cut edici je nyní psychologický horor zasazený do lesů jižní Moravy k dispozici nejen na PC, ale také na konzolích PlayStation 4 a PlayStation 5. I majitelé konzolí od Sony tak mohou zažít příběh, který se zaměřuje na pátrání hlavního hrdiny Daniela po ztracené dceři Stele a který se zároveň zabývá pojmy otcovství, strachu, lží a smířením se s vlastní minulostí. Bohužel je ale také nutné se smířit s absencí verze pro Xbox. Ta byla podle slov Jana Kavana prostě a jednoduše mimo možnosti tvůrců a aktuálně se o ní vůbec neuvažuje.

Mezi hlavní změny a novinky každopádně patří vylepšená optimalizace a plynulost hry. PC hráči si dále mohou užít podporu DLSS, plnou podporu ovladačů Xboxu a PlayStationu nebo hrstku nových achievementů. Na majitele PS5 zase čeká podpora haptické zpětné vazby ovladače DualSense a dalších výdobytků spojených s aktuální konzolí od Sony. Tvůrci navíc připravili dva režimy výkonu, z nichž jeden vám dovoluje hrát v rozlišení 4K při 30 snímcích za sekundu, zatímco druhý režim nabízí Full HD a 60 fps.

Ti, kteří původní Someday You'll Return hráli, si nejspíš při hraní Director’s Cut edice všimnou lepšího osvětlení mnoha lokalit, jež souvisí s aktualizací enginu Unreal 4, některých intenzivnějších a děsivějších scén nebo nových hádanek. Hlavní menu navíc nově reflektuje váš postup a nabízí možnost zopakovat jednotlivé kapitoly, abyste se mohli vrátit na konkrétní místa třeba kvůli chybějícím sběratelským předmětům. A pokud vám vadilo, že je hra příliš dlouhá, měla by vám přijít vhod dynamičtější hratelnost zahrnující například menší množství pasáží, v nichž pouze chodíte, různé zkratky nebo přesun části obsahu do míst, jejichž návštěva je zcela volitelná.

Aby toho nebylo málo, funkce alchymie a bylinkářství jsou nyní stravitelnější díky interaktivnímu tutoriálu. A jestliže Someday You'll Return: Director’s Cut dohrajete ve standardním režimu a poté ještě v módu New Game+, zažijete zcela nový, tajný konec. Také došlo k vylepšení umělé inteligence, modelů postav či ozvučení a přidání více než 30 minut hudby.

Možnosti průzkumu prostředí také doznaly jistých změn, jež se projevují zejména v případě herní mapy. Zapomeňte na mapku dostupnou v mobilním telefonu, teď máte od začátku druhé kapitoly k ruce klasickou tištěnou mapu, která je o poznání přehlednější. Navíc není omezena mobilním signálem, i když musíte počítat s tím, že v tajemných mlžných místech na ni neuvidíte. A pokud se vám nějaké místo na mapě opravdu zalíbí, můžete ho zvěčnit s využitím nového fotografického režimu, který byl přidán na žádost virtuálních fotografů. V tomto směru očekávejte klasiku, jež zahrnuje různé filtry, nastavení hloubky ostrosti, kamery a efektů obrazovky nebo možnost obohatit fotografii o logo hry.

Samozřejmostí je pak oprava velkého množství bugů nebo lokalizace do 7 dalších jazyků, takže nyní už Someday You'll Return není k dispozici pouze v češtině a angličtině (na český dabing, o němž se v minulosti letmo hovořilo, ale nedošlo). V jádru jde však stále o hru zasazenou do tajemné krajiny, při jejímž objevování musí hráči používat nejen už zmíněnou detailní mapu, ale i všudypřítomné turistické značky a veškerý důvtip. Nádherný a zároveň zrádný herní svět je totiž plný starých vzpomínek, opuštěných táborů, ponurých bažin, strmých skalisek či zřícených bunkrů, přičemž ve zdejších lesích čekají tajemné příběhy, hádanky či skrytá nebezpečí.

Hra nadále nabízí také rozsáhlý crafting. Sebrané předměty lze tudíž dále upravovat a rozebírat, případně z nich můžete vyrábět nové artefakty nezbytné k posouvání příběhu hry. A pokud jde o prastaré, avšak nově vylepšené řemeslo bylinkářství a alchymie, díky němu lze vyrábět mystické lektvary, které hráčům pomohou vyřešit obtížné hádanky a konečně odhalit pravdu o zmizelé Stele.

Při hraní tak můžete využívat třeba speciální lektvar zvaný Smlouva s ďáblem, díky němuž lze projet většinou stealth pasáží jako nůž máslem. Jen musíte počítat s tím, že použití může mít mírný dopad na karmu, která rozhoduje o tom, jaký konec herního příběhu zažijete. Podle Jana Kavana ale ani v případě, že Smlouvu s ďáblem použijete při každé příležitosti, nepřijdete o možnost zažít nejlepší dostupný konec. Takže pokud byste náhodou chtěli zažít horší finále, musíte si karmu pokazit i jinými způsoby.

„Someday You’ll Return: Director’s Cut je kompendiem více než dvou let intenzivní práce nad titulem, na který jsme s Lukášem Medkem velmi pyšní. Ačkoliv původní záměr byl pouze portovat hru na konzole, dopracovat pořádnou podporu herních ovladačů a lokalizovat hru do více jazyků, díky spolupráci s Bohemia Interactive nyní Director’s Cut obsahuje jak kvantum nového obsahu a funkcí, tak i úpravy hratelnosti a celkové plynulosti při průchodu hrou. Kromě nových funkcí obsahuje hra přes tisíc oprav a vylepšení, které ze hry dělají nesrovnatelně lepší zážitek. Pevně věřím, že hráči investované úsilí ocení a vrhnou se do prozkoumávání tajů temného příběhu o hledání zmizelé dcery,“ dodává Kavan v tiskové zprávě.

Someday You'll Return: Director’s Cut bude k dispozici v průběhu dnešního dne, tedy od 7. 3. 2023, ve verzi pro PC, PlayStation 5 a PlayStation 4. Cena PC verze, která je k dispozici přes Steam, je 19,99 amerických dolarů, zatímco v obchodě PlayStationu zaplatíte 24,99 dolarů. Dobrou zprávou pak je, že pokud na Steamu vlastníte původní hru, dostanete upgrade na Director’s Cut zcela zdarma. Nová verze se ale objeví ve vaší knihovně jako samostatná položka, tudíž nejde o pouhou aktualizaci originálu.

BOHEMIA INTERACTIVE ROZJÍŽDÍ VYDAVATELSKOU ČINNOST

Pro Bohemia Interactive je projekt Someday You'll Return: Director’s Cut nejen případ speciální spolupráce, ale také začátek nové éry, v níž se společnost chce vrátit k vydávání her. Koneckonců na přelomu tisíciletí mohli čeští hráči znát Bohemia Interactive nejen jako autory Operace Flashpoint, ale i jako lokálního distributora, který se později proměnil v českou Cenegu.

Tentokrát však nejde o vydávání zahraničních her na českém trhu. Právě naopak. Cílem nových vydavatelských snah Bohemia Interactive je uvedení zajímavých českých her i v zahraničí. Someday You'll Return lze tedy považovat za jakousi první vlaštovku, po níž by měly následovat další povedené tituly vytvořené u nás. Marek Španěl sice nevyloučil možnost vydávání her od zahraničních tvůrců někdy v budoucnu, nyní se ale Bohemia Interactive jako vydavatel chce očividně soustředit na vybrané české projekty. Bližší plány budou oznámeny v dohledné době, takže teď můžeme jen spekulovat, co Bohemka vezme pod svá křídla příště.