Japonská konzolová verze Shadows of the Damned: Hella Remastered bude cenzurovaná. Ačkoliv se jedná o titul dvou japonských vývojářských hvězd – Shinjiho Mikamiho a Sudy51 – v jejich vlastní domovině musí být hra upravována, aby splnila náročné podmínky ratingové agentury CERO. PC verze zůstane beze změny, protože ta přes CERO projít nemusí. Stejně tak cenzura nepostihne západní verzi.

Museli jsme vytvořit dvě verze hry, což byla výzva,“ popisuje Suda51 v rozhovoru pro GameSpark. Podle něj to mělo velký dopad na pracovní zátěž a prodloužilo vývoj remasteru.

Dvojice vývojářů dále kritizuje CERO jako takové. Podle nich se nejedná o lidi, kteří by rozuměli hraní videoher. „Myslím, že to je divná situace, když tu jsou lidé, co chtějí hrát drsné hry, a pak jsou lidi, kteří je hrát nechtějí, ale snaží se zabránit ostatním, aby si je užívali různými regulacemi,“ říká Mikami ve stejném rozhovoru. Suda dodává, že pokud si hodně lidí koupí neupravenou verzi na Steamu, je mu to líto vůči ostatním platformám.

Shadows of the Damned: Hella Remastered není samozřejmě jedinou hrou, která na CERO trpí. I takové velké japonské hity jako série Resident Evil musí podstoupit cenzuru, která se netýká západních verzí.

Na druhou stranu, západní hry jako Dead Space, Mortal Kombat nebo The Callisto Protocol jsou v Japonsku zakázány úplně.

Shadows of the Damned: Hella Remastered je předělávka akční adventury, kterou připravuje studio Grasshopper Manufacture. Přečíst si o ní můžete v našem článku. Hra vychází 31. 10. 2024 na PC, Nintendo Switch a poslední dvě generace konzolí PlayStation a Xbox.