Jméno Andrzej Sapkowski se pojí zejména se značkou Zaklínač (The Witcher, Wiedzmin) a tedy příběhem zabijáka příšer Geralta z Rivie. Polský autor je za knižní sérii uznávaným mužem, stejně jako je studio CD Projekt RED uctíváno na scéně herní. Avšak zatímco si vývojáři Sapkowskiho váží, přeci jen jim prodal práva, sám Sapkowski je známý tím, že je poněkud arogantním bručounem. Jeho oblíbené popichování herní trilogie se už zdálo být hotovou kapitolou, ale opak je pravdou. A Sapkowski jde tentokrát s velkým vykřičníkem do boje.

Sapkowski si totiž usmyslil, že by měl dostat od studia další peníze kvůli právům za značku Zaklínač. Celkově žádá přes 16 miliónů dolarů (60 miliónů polských zlotých, cca 360 miliónů Kč) a dává na vědomí, že jestliže mu nebude vyhověno do 19. října, míní jít s případem k soudu. Sapkowski se odvolává na polský zákon z roku 1994, který by měl být uplatněn ve chvíli, kdy je cena za prodané dílo příliš nízká, přestože z něj bylo následně vytěženo daleko více (volný překlad, pozn. redaktora). Zmíněno bylo také to, že Sapkowski prodal práva pouze na jednu hru, nikoliv další produkty. Tím pádem bychom se bavili o "nadstavbě" v podobě dílů Vrahové králů, Divoký hon a rozšířeních Srdce z kamene a O víně a krvi; dále karetní hře Gwint a mimo jiné herním merchi. 

Studio CD Projekt považuje Sapkowskiho požadavek za zcela bezvýznamný a dodává, že všechny potřebné platby byly korektně vyřešeny. Práva na herní zpracování si studio mělo zajistit někdy na začátku tohoto tisíciletí, kdy jej odkoupilo za malý obnos, jak spoluzakladatel Marcin Iwinski před pár lety prozradil. Mimoto dodalo, že i přes tento spor chce s autorem přetrvat v dobrém vztahu.

Sám Sapkowski přitom kdysi uznal fakt, že byl hloupý, když práva studiu prodal za pakatel. "Nabídli mi procenta ze zisků, na což jsem reagoval: 'Ne. Žádný velký zisk nebude, dejte mně mé peníze hned!' Bylo to hloupé, protože v jejich úspěch jsem nevěřil," sdělil toho času v interview pro server Eurogamer. Úspěch série Zaklínač je nepopiratelný. Za celou dobu své existence prodala celá trilogie přes 33 miliónů kopií, přičemž třetí díl v roce 2016 překročil hranici 10 miliónů kopií. A to se nebavíme o tom merchandisingu, že?

"Bez tohoto by zůstal ve východní Evropě, na západ by nepáchl. Stejně to mám já s mými knížkami Metro," řekl Dmitrij Gluchovskij

Úspěch studia s hrami nechce Sapkowski vyvracet, nicméně je vidno, že si chce také přihřát polívčičku. O jeho chování se vyjádřil například ruský autor Dmitrij Gluchovskij, který stojí za značkou Metro 2033. Ten si naopak práci studia 4A Games velice pochvaluje a děkuje jim za zviditelnění knih, přičemž kdysi označil Sapkowskiho za arogantního ču*áka. Gluchovskij narozdíl od polského kolegy uznává fakt, že díky hrám jsou jeho knížky tak populární. "Bez tohoto by zůstal ve východní Evropě, na západ by nepáchl. Stejně to mám já s mými knížkami Metro," řekl toho času Gluchovskij pro Waypoint.

V citaci uvádí Gluchovskij jistou pravdu: spousta lidí o "nějakých knížkách Zaklínač" nevěděla do doby, než si zahráli první díl (ostatně já to mám taky tak - v televizi jsem viděl na Zaklínače recenzi, nechal si ho nadělit na Vánoce a pár měsíců poté si koupil i první knížku Zaklínač: Poslední přání). Sapkowskiho zřejmě v té době pobouřila zpráva, že se sám přiživoval na značce Zaklínač; že ony knížky napsal až poté. Informace se rozšířila ze západu, nicméně pravdivá nebyla. Někde se stala chyba.

Jak se bude situace vyvíjet a jestli se dočkáme soudního sporu, bychom měli zjistit v průběhu října. Jakmile k něčemu zásadnímu dojde, budeme vás informovat.