Příznivci retro stříleček zažívají v poslední době opravdové žně. Není to tak dávno, co vynikající český HROT opustil předběžný přístup, a nejen fanouškům světa Warhammeru teď dělá radost Warhammer 40,000: Boltgun. Zapomínat bychom neměli ani na nadějný a taktéž český Kvark, který pro změnu před několika dny vstoupil do předběžného přístupu. Tahle sranda přitom bude pokračovat, protože teď je na řadě Rise of the Triad: Ludicrous Edition.

Společnosti Apogee Entertainment a New Blood Interactive oznámily, že nová verze kultovní střílečky Rise of the Triad z roku 1994, která vzniká ve spolupráci se studiem Nightdive, dorazí už 31. července/júla 2023. O odhalení data vydání vylepšené edice hry, jež před téměř 30 lety ždímala maximum z enginu legendy jménem Wolfenstein 3D od id Software, informoval třeba server Destructoid.

Jak už víme z dřívějška, Rise of the Triad: Ludicrous Edition nabídne nejen kompletní obsah původní hry a všech expanzí, ale také podporu 4K a ultrawide rozlišení, podporu neomezené frekvence snímků za sekundu, případně online i LAN deathmatch pro 11 hráčů. Chybět nebude ani možnost přepínání mezi originálním hudebním doprovodem a soundtrackem remaku Rise of the Triad z roku 2013, řada možností úprav uživatelského rozhraní nebo rozhraní, jež nápadně připomíná třeba počátky série DOOM.

Asi největším lákadlem je ale intuitivní editor úrovní, zbrusu nová singleplayerová epizoda a obnovený obsah, který byl během vývoje původního Rise of the Triad, jenž probíhal v Apogee pod vedením Toma Halla, vyškrtnut nebo ztracen. Chcete příklad? Geoff Keigley. Ne, vážně. Když byl známý moderátor a organizátor The Game Awards a Summer Game Festu ještě teenager, stavil se v Apogee, kde mimo jiné nahrál hlášku „eat dirt“. Ve finální verzi se neobjevila, nově se ale autorům Ludicrous edice povedlo vyhrabat ji z archivů starších verzí, oprášit a nabídnout k poslechu všem, kteří si novou podobu klasické střílečky vyzkouší.

Kdo ví, možná Keigleyho uslyšíme už v nadcházející demoverzi. Ta vyjde již 19. června/júna v rámci Steam Next Festu a kromě úrovní z shareware epizody The HUNT Begins, plné hry s podtitulem Dark War a expanze Extreme Rise of the Triad nabídne také ochutnávku výše zmíněné nové epizody.

Dobrou zprávou také je, že demo bude k dispozici na Steamu trvale. Finální verze hry ale bude od 31. 7. k dostání na poněkud větším množství platforem. Konkrétně jde o PC (Steam, GOG), PS5, PS4, Xbox Series X|S, Xbox One a Nintendo Switch.