Po měsících náznaků, spekulací a dohadů potvrdila včera společnost Kojima Productions, že Death Stranding není exkluzivitou pro PlayStation 4. K tomu rovnou oznámila, že na PC verzi nové hry od japonského designéra a scénáristy Hidea Kojimy se můžeme těšit na začátku léta 2020, titul uvede na trh společnost 505 Games - vydavatel hry Control, která je exkluzivitou pro Epic Games Store.

Z mého pohledu šlo o nečekané oznámení. Osobně jsem věřil tomu, že Death Stranding vyjde na počítače, ale potvrzení jsem očekával až několik měsíců po vydání PS4 verze. Ono ale přišlo týden a několik dnů před jejím uvedením na trh a stalo se to, čeho se Sony pravděpodobně obávala.

Oznámení PC verze zanechalo v ústech hráčů hořkou pachuť a na sociálních sítích informují o zrušení předobjednávek PS4 verze. Nejčastěji zaznívá argument, že se cítí podvedeni, měli totiž za to, že platí za PlayStation exkluzivitu, což po včerejšku Death Stranding už ale není, respektive je pouze časovou exkluzivitou.

„WTF... ruším svou předobjednávku. Nebudu podporovat tento pseudo-multiplatformní odpad,“ vzkázal jeden hráč Sony s tím, aby japonská společnost investovala peníze do Legend of Dragon 2 a Resistance 4. Další se k němu přidal a napsal, že lidé kupují konzole kvůli exkluzivitám. „Pokud už nejde o exkluzivitu, proč se obtěžovat?“ táže se poněkud nesmyslně. Přece jen, když ho hra zaujala jako PS4 exkluzivita, tak co se s oznámením PC verze změnilo? Přece nic.

Další hráči přiznávají, že zrušili předobjednívku PS4 verze a počkají si na PC verzi. Tuto zprávu jsem zaznamenal i ve své sociální bublině, kdy dotyční vlastní jak PlayStation 4, tak moderní počítač. Takový názor chápu.

Jaký názor na tohle téma máte vy? Napište nám do komentářů. Já už jen dodám, že Death Stranding běží na enginu Decima, který si Kojima půjčil od studia Guerrilla Games, které vytvořilo Killzone Shadow Fall nebo Horizon Zero Dawn. Death Stranding tak bude první hrou pro PC, která je postavena na této technologii. Současně ale tohle oznámení neznamená, že by další exkluzivity PlayStationu musely nutně vycházet na počítače. Death Stranding totiž Sony nepatří, zatímco The Last of Us, Uncharted a další má Sony ve svých rukou.

PS4 verze Death Stranding vyjde 8. listopadu/novembera letošního roku s českými titulky. Embargo na recenze se uvolní 1. listopadu. Těšit se můžete i na recenzi od nás. Už zítra k večeru se budete moci podívat na launch trailer. Ten má být podle slov Hidea Kojimy jiný a má oslovit širší publikum. Očekávám detailnější představení hry, respektive nastínění toho, co v ní máme očekávat.