Sea of Thieves. Novodobý rádoby simulátor pirátského života, který buďto nenávidíte a nebo milujete. Ačkoliv se jedná o hru, jež vyšla před 3 roky, právě v posledních měsících žije čím dál tím víc a zažívá největší nárůst nových hráčů. Příčinou je – krom nedávného přidání hry na Steam - velmi netradiční spolupráce se společností Disney, která dala za vznik mohutnému DLC s názvem Pirate’s Life, které neobsahuje nikoho jiného než všemi milovaného Jacka Sparrowa. Toto rozsáhlé příběhové rozšíření ovšem není ani zdaleka jediné, co se na hře za celou dobu její existence změnilo, a tak pro vás momentálně připravujeme mohutné video, kde si shrneme, co vše bylo do hry přidáno a proč dnes vypadá úplně jinak, než když před třemi lety vyšla. Dnes se každopádně zaměříme pouze na zmiňované DLC s Jackem Sparrowem. Rozebereme si ho jak po herní, tak po příběhové stránce, a samozřejmě si povíme i to, jak změnilo základní hru, kapišto?

8 NOVÝCH NEPŘÁTEL, NOVÉ ZBRANĚ A 7 HODIN DLOUHÝ PŘÍBĚH

Musíme teď varovat ty z vás, kteří zatím toto DLC nehráli a nepřejí si o něm vědět absolutně nic. Samozřejmě nechceme zbytečně spoilerovat a kazit vám zážitek, ale abychom se mohli o jednotlivých kapitolách bavit, musíme alespoň zevrubně popsat, o čem jsou. Pokud ovšem i jen představa toho, že lehce víte, co vás čeká, je něco, kvůli čemu v noci nebudete moci spát, tohle bylo vaše spoiler varování.

Rozšíření s názvem Pirate’s Life bylo oznámeno tohoto roku 14. června během čtvrtého dne konference E3, přičemž oficiálně vyšlo jen o pár dní později a to 21. června. Zaujalo formu 5 filmových Tall Tales, jaké již známe z klasické hry. To pro neznalce znamená, že celé DLC je rozděleno do pěti kapitol, přičemž každá z nich vám zabere přibližně hodinu až dvě na dohrání. Jako vždy hrajete sami za sebe, za piráta, který se rádoby náhodou dostal do středu tohoto dobrodružství, které vede kapitán Jack Sparrow. Toto dobrodružství se odehrává v klasickém světě (nebo spíše moři) Sea of Thieves, ačkoliv velmi často vás úkoly nasměrují do dosud neobjevených částí světa jako je třeba podmořské království merfolků, svět zatracených (něco jako podsvětí) anebo nádherných korálových jeskyní. Všechny tyto nové lokace jsou vskutku uchvacující, ale o tom více až později. Veskrze celou kampaň je v podstatě převyprávěn příběh druhého filmu Pirátů z Karibiku (Truhla mrtvého muže), takže pokud jste náhodou film neviděli a nechcete si nic spoilerovat, doporučujeme se na něj teď jít podívat. Pokud již film máte za sebou, můžete se těšit na setkání se spoustou známých tváří a dokonce i lodí.

Znalci vědí, že Sea of Thieves není název jenom tohoto titulu, ale i samotného moře, po kterém se v této hře plavíme. Toto „Moře pirátů“ je obrovské souostroví (přesněji archipel) ohraničené záhadnou mlhou přezdívanou Devil’s Shroud. V normálním světě je Sea of Thieves pouze legenda, vyprávějící o tajemných vodách skrývajících tolik zlata, že žádný pirát nemůže odolat. Najít místo těchto vod je ale skoro nemožné, a i kdyby se to někomu povedlo, hradba ze záhadné mlhy nikoho nepropustí. Proto je jediný způsob, jak se dostat do Sea of Thieves, portál. Tímto portálem se pro naše potěšení povedlo projít nejen Jackovi Sparrow a posádce Černé Perly, ale i velmi známému chobotnici připomínajícími kapitánovi Davy Jonese a jeho posádce Bludného Holanďana.

Příběh celého DLC je velmi příjemné propojení jak tohoto herního světa, tak známé filmové franšízy. Velmi zjednodušeně, po tom, co se naše oblíbené postavy dostaly do Sea of Thieves, Davy Jones společně se svojí posádkou začal vyhrožovat zničením zdejšího moře takového, jaké ho známe. Kvůli této hrozbě se vydáváte hledat jediného člověka, který ví, jak Davyho zastavit – legendárního Honzu Vrabce.

HLEDÁNÍ JACKA SPARROWA V ZEMI ZATRACENÝCH

V první kapitole kampaně Pirate’s Life, příhodně pojmenované Pirate’s Life, se – jak jsme již zmínili – vydáváte hledat Jacka Sparrowa. Ten je ztracen kdesi v moři nemrtvých, v takovém rádoby podsvětí, které je magicky děsivé místo, protože se v něm minulost mísí s přítomností i budoucností. Když jste v něm, nikdy nevíte, zda to, co se před vámi zrovna děje, je pouhá vzpomínka některé ze zdejších duší, anebo skutečná přítomnost. Tak jako většina Tall Tales i všechny kapitoly pro toto DLC se silně opírají o logické hádanky a nutnost prohledávat prostředí, ve kterém se nacházíte. Tato první mise je toho vzorným příkladem, protože se skoro celá odehrává na jednom rozlehlém ostrovu, skrz který postupně procházíte tak, jak řešíte jednu hádanku za druhou. Nemusíte se přitom bát, že by zdejší rébusy byly extrémně jednoduché. Sea of Thieves obecně je právě naopak známo tím, jak zapeklité úkoly si občas pro naše hráčské hlavičky vymyslí. Když ale celou první kapitolu vezmeme kolem a kolem, moc změn do původní hry nepřinesla, spíše se velmi podobá klasické Tall Tales. Jednoduše vás zaveze na nové místo, nabídne vám několik logických hádanek a po jejím skončení je vše stejné, jako bylo před začátkem.

ZACHRAŇOVÁNÍ POSÁDKY ČERNÉ PERLY PŘED SIRÉNAMI

Druhá kapitola tohoto DLC je ovšem úplně jiná pohádka. Upřímně je to pravděpodobně nejdůležitější kapitola ze všech, protože přináší na stůl nejvíc naprosto nečekaných herních novinek. Vydáváte se v ní zachránit posádku Černé Perly, kterou zajaly sirény. To znamená jednu naprosto úžasnou věc, ze které je každý fanoušek Sea of Thieves, který alespoň trochu sleduje příběh a historii tohoto herního světa, naprosto nadšený. Na zdejší mořské panny přezdívané merfolkové už vývojáři dlouhou dobu nenápadně poukazovali a naznačovali, že se konečně blíží něco, co nám o této zajímavé rase dodá informace, které komunita tak houževnatě očekává. Druhá kapitola Pirate’s Life s názvem The Sunken Pearl je přesně to něco, na co jsme čekali. Během ní se totiž spolu se svojí posádkou vydáte do podmořského království sirén a nejenom, že proti zmíněným sirénám budete bojovat, ale dokonce se zmocníte i jejich trojzubců, které se stanou častou součástí vaší výbavy.

Skrz celé rozšíření Pirate’s Life bylo i do klasické hry Sea of Thieves přidáno 5 nových typů nepřátel, přičemž 4 z nich jsou poprvé představeni právě v této kapitole. Už chápete, proč jsem říkala, že je to pravděpodobně ta nejdůležitější kapitola ze všech? Prvním a celkem očekávaným nováčkem jsou právě sirény. Zatímco do teď, když jste hráli klasickou hru, potkali jste jen a pouze přátelské merfolky, kteří vás teleportovali zpátky na vaši loď v případě, že jste z ní vypadli a ztratili se. Od teď je plavání ve volném moři podstatně nebezpečnější záležitost, protože se v něm spawnují právě i zlé sirény z tohoto DLC, které na vás útočí všelijak jen můžou.

Na souši ovšem nebudete v nijak větším bezpečí, protože tam se zase může objevit jeden ze tří typů Ocean Crawlers. To jsou stvoření, která vypadají jako posádka Davyho Jonese, akorát že nepocházejí z Karibského moře, ale ze zdejšího Pirátského. Jednoduše řečeno jsou to humanoidní mořské potvůrky, přičemž podle svého druhu mají jiné schopnosti. Crab Ocean Crawler je hned od prvního pohledu obyčejný tank. Eel-ectric Ocean Crawler je právě naopak hubeňoučký protivník, který se většinu času drží v pozadí boje, zatímco si nabíjí svůj elektrický impulz, kterým vás pak na chvíli paralizuje. Poslední podmořská příšerka nese jméno Hermit Ocean Crawler a její specialitou je vypouštění jedovatého oblaku všude kolem sebe. Jak již bylo řečeno, všechny tyto nové nepřátele můžete potkat i mimo příběhové DLC, a tak byla klasická hra Sea of Thieves zase pro jednou o to víc napnuta obsahem.

Do původní hry se dostaly dokonce i již zmiňované trojzubce. Můžete je najít například vyplavené na břehu anebo při vykopávání pokladů na ostrovech. Buďme k sobě upřímní, pod vodou to jsou úžasné útočné zbraně, ale na souš asi moc nepatří. Přesto je hezké je vidět i v klasické hře, protože například boj proti hordám kostlivců velmi usnadňují.

PROZKOUMÁVÁNÍ TEMNÉHO SVĚTA ZATRACENÝCH

Třetí kapitola pojmenovaná Captains Of The Damned je ve své podstatě velmi podobná jako první. Vydáváte se v ní opět do světa zatracených, zatímco cesta před vámi je vykládaná nespočtem logických hádanek a navíc i parkourových oblastí. Naprosto hlavní v ní je příběh, takže bohužel nemůžeme nic moc říci, aniž bychom prozradili věci, na které byste si měli přijít sami, každopádně ale můžeme zmínit to, že se v ní dočkáte posledního nového typu nepřítele – fantoma. Fantomové jsou v podstatě duchové padlých pirátů, kteří se velmi podobají klasickým kostlivcům, až na to, že jsou podstatně chytřejší a mrštnější. Pokud se k některému přiblížíte a jemu se to nebude líbit, díky své astrální formě se velmi elegantně teleportuje pryč.

SETKÁNÍ S DAVY JOHNESEM

Čtvrtá kapitola Dark Bretren je jednoznačně nezábavnější ze všech, a to jen a pouze proto, že obsahuje vodní skluzavky. Tohle je ten gameplay level tisíc, přesně tohle je to, co hráči chtějí! Tedy omlouvám se za vtípek, ale po stránce mechanik anebo herního obsahu tato kapitola nepřináší nic nového, a tak opět, nemáme moc o čem mluvit. Pokud tedy nechcete, abych mluvila o stránce příběhové, která je napěchovaná. V Dark Brethren se totiž naživo setkáme se spoustou extrémně důležitých postav v rámci příběhu Sea of Thieves.

V dopise je zmíněný legendární Kapitán, který proklel nebo možná neproklel Flamehearta mladšího, to ještě stále nevíme jistě. U jednoho stolu společně sedí Wanda neboli Masked Stranger, žena, která vytvořila prokleté dělové koule a založila obchodní organizaci Reaper’s Bones, bývalý velitel skupiny Bildge Rats, jež se před pár měsíci náhodně ztratil Duke a dokonce, dokonce je tam i znovuoživený Gold Hoarder! Všechny tyto tajemné a extrémně odlišné postavy, které pochází z jiných konců světa a nikdy spolu neměli nic společného najednou sedí u jednoho stolu a zakládají společně nové bratrstvo, které má za cíl zničit celé Sea of Thieves?! Oh, vidíte, ani jsem si nevšimla, on je tam i Davy Jones. 

Je mi jasné, že pro neznalce byl celý poslední odstavec absolutně nerozluštitelná hatmatilka, ale pro každého, kdo Sea of Thieves má opravdu rád, je toto velmi podstatná informace. Ačkoliv jsme z toho jednoho krátkého rozhovoru, který spolu postavy mají, nezjistili v podstatě nic důležitého, samotný fakt, že tito lidé společně zakládají společenství je více než alarmující. Když už nic jiného, nastiňuje totiž na to, že Pirate’s Life bude mít pokračování, které bude pravděpodobně mnohem více propletené do původní hry a ovlivní naše pirátské moře na úplně nové úrovni.

VÁLČENÍ NA POZADÍ PROLÍNÁNÍ DVOU SVĚTŮ

Finální pátá kapitola s názvem Lords of the Sea přináší přesně takový epický konec, jaký má vyvrcholení dobrodružného děje vždy mít. Ohromná námořní bitva, během které je vaše loď několikrát přepadena i normálními nepřáteli, kteří vylezou na vaši palubu. Sice není nikdy potvrzeno, že takováto náhlá přepadení přímo na zdánlivě bezpečném povrchu vaší lodě budou opakující se věcí, každopádně pokud ano, Sea of Thieves si znovu okořenilo svůj herní zážitek pořádně lahodným kořením. Přeci jen v zápalu burácející námořní bitvy, kdy má každý člen posádky něco na práci, ať už to je kormidlování, opravování lodi anebo střílení po protivnících, nečekaný útok přímo uprostřed vaší vlastní lodě je vskutku peprný zážitek, díky kterému budou lodní bitvy o to více akčnější.

Takto jsme každopádně došli do konce. Velmi zhruba jsme prošli všech pět příběhových částí nového DLC Pirate’s Life a ukázali si, jak velký vliv měly inovace, jež toto rozšíření obsahovalo, na původní hru. Pokud Sea of Thieves zachytilo vaše očko, ale stále si nejste úplně jistí, zda si hru chcete pořídit, nezapomeňte dát odběr a zapnout si zvoneček na našem kanálu, protože momentálně připravujeme mohutné video o tom, co vše se na tomto titulu změnilo od jeho vydání. Ve své podstatě se bude jednat o takovou první příručku správného piráta, protože ukážeme, co vše vám může Sea of Thieves nabídnout a jak celý herní svět funguje. K ukrácení dlouhé chvíle při čekání na toto video můžete například navštívit naše webové stránky indian-tv.cz , kde najdete nespočet novinek z herního světa. My vám každopádně přejeme příznivý vítr do plachet a pamatujte: „Seberte si všechno a nevracejte ani ň.“