V noci byl učiněn důležitý krok k odstranění některých nejvážnějších problémů v PC verzi The Last of Us Part 1. Studio Naughty Dog totiž vydalo novou aktualizaci s významnými vylepšeními a opravou přibližně 40 objevených chyb ve hře.

Hlavní pozornost patche je věnována zlepšení výkonu a opravě chyb, které měly vliv na výkon hry  zamrzání dobrodružství Joela a Ellie. Také mělo dojít k lepšímu využití procesoru a rychlejšímu vykreslování textur.

Patch má 14 GB a po jeho nainstalování by už nemělo docházet například k chybě v cutscéně, kdy byly postavy z ničeho nic mokré. Vyskytovat by se mělo také méně chyb související se špatnými animacemi a nesprávným zobrazením rozhraní.

Opraven je rovněž problém, kdy analogové páčky ovladačů DualSense a Xbox One nereagovaly. Další opravy jsou zaznamenány ve fotografickém režimu, prequelu Left Behind i v případě přístupnosti, například nefunkční lupa na obrazovce.

Tvůrci si dokonce našli čas na opravu nesprávných výchozích hodnot nastavení grafiky u karet AMD RX 5700 a RX 6600 Series. A kupodivu se dostalo i na Steam Deck. Nadále ale platí, že při hraní na tomto zařízení se vyskytuje až příliš mnoho problémů. Proto je lepší počkat, až bude hra opravena. Přednost teď má PC verze.

Závěrem se Naughty Dog dušují, že ve spolupráci se studiem Iron Galaxy pozorně sledují hlášení hráčů, aktivně optimalizují, pracují na lepší stabilitě hry a připravují další patche.

PC verze The Last of Us Part 1 má na Steamu nadále smíšené hodnocení od hráčů. 48 % z 15 165 uživatelů ohodnotilo hru kladně. Snad si na stav PC verze dají v budoucnu v Naughty Dog více záležet. Naštěstí tento průšvih nemá ovlivnit další projekty. V americkém studiu chtějí svou budoucnost spojit s konzolí PlayStation 5 a počítačem. Očekává se, že minimálně na PS5 a PC dorazí samostatná multiplayerová akce ze světa The Last of Us. Nepřekvapilo by mě, kdyby byla dostupná i na PS4.