Cyberpunk 2077 se dočkal nového patche s označením 1.61, a ačkoliv nejde ani zdaleka o masivní aktualizaci srovnatelnou s nedávným patchem 1.6, přece jen přináší několik novinek, které stojí za pozornost. V první řadě jde o přidání podpory technologie AMD FidelityFX Super Resolution 2.1, která je určená pro PC a next-gen konzole.

Podobně jako v případě řady ostatních titulů platí, že FSR může dost pomoci s výkonem a plynulostí hry, zejména v případě, že hrajete Cyberpunk 2077 na PC se starším hardwarem. Na konzolích je přitom FidelityFX Super Resolution 2.1 automaticky aktivní, takže není třeba jej zvlášť zapínat v nastavení.

Jako už tradičně došlo s patchem 1.61 ke změnám a opravám v oblasti úkolů a aktivit, vizuálu, hratelnosti či uživatelského rozhraní. V oficiálním seznamu změn lze přitom najít některé kuriozity, třeba skutečnost, že nyní by mělo být možné vyrobit legendární verzi revolveru Amnesty Iconic a že již můžete korektně získat všechny achievementy, pokud jste si Cyberpunk 2077 ve verzi pro PC nedejbože koupili přes Epic Games Store a ne na GOG.com nebo na Steamu.

Nejdůležitější novinkou jsou ale nepochybně deštníky. Ne že by si snad obyvatelé Night City dosud vždy nechali pršet na hlavu, ale deštníky vytáhli dost vzácně a všechny pak vypadaly stejně. Teď tedy můžete během cestování po městě za deště vidět víc deštníků, které mají nejen různé barvy, ale i různý tvar. Což je samozřejmě klíčová změna, která určitě z dlouhodobého hlediska přinese větší přínos než očekávané přepracování systémů policie. Z našeho pohledu je tato novinka tak důležitá, že jsme hned po stažení patche upalovali do fotografického režimu, abychom ji řádně využili. A abychom věnovali trochu víc prostoru kocourovi Žužlovi.

Ale teď vážně. Ačkoliv patch 1.61 není nic velkého, je zajímavý z několika důvodů. Kromě už zmíněné podpory FidelityFX Super Resolution 2.1 od AMD jde zejména o skutečnost, že aktualizace vyšla na všechny platformy, tedy nejen na PC a konzole, ale i Stadii od Googlu. Stadia se totiž už začátkem příštího roku odporoučí do věčných lovišť, a tak by nejspíš nikoho nepřekvapilo, kdyby už pro ni žádná aktualizace nevyšla. Proto pomineme všechny ty možné vtípky spojené s vírou, že snad všech 5 stávajících uživatelů Stadie novou aktualizaci ocení, a raději řekneme, jak je dobré vidět, že vývojáři podporují určitou platformu, dokud to jde.

Tato podpora má ale přece jen své meze. Ačkoliv nám tvůrci z CD Projektu RED v minulosti slíbili, že z hlediska oprav budou Cyberpunk 2077 stále podporovat i ve verzi pro PS4 a Xbox One, nový obsah včetně chystané placené expanze Phantom Liberty zamíří jen na PC, PS5 a Xbox Series X|S. Sice si tedy můžete patch 1.61 užít i v případě, že používáte Stadii nebo starší konzole, avšak měli byste se pomalu, ale jistě připravovat na nutnost přechodu na jinou platformu.