Mají, nebo nemají vývojáři Black Myth: Wukong tajnou dohodu se Sony, která jim zakazuje po určitou dobu vydat tenhle hit na Xbox Series X/S? Čínské studio Game Science odložilo tyhle verze, protože nesplňovaly jejich standardy. Tvůrci prý potřebují více času na optimalizaci a datum oznámí, až budou spokojeni s kvalitou.

Potom se objevily zprávy, že jsou problémy s méně výkonnou konzolí kvůli memory leaku. To je problém, kdy hra nedokáže odstranit data vložená do operační paměti. Výkon se postupně zhoršuje až nakonec hra spadne. To by dávalo i smysl s ohledem na výbavu. Xbox Series X má 16 GB RAM, zatímco Xbox Series S jen 10 GB RAM.

Minulý týden ale magazíny IGN a Forbes informovaly, že Black Myth: Wukong má konzolovou exkluzivitu pro PS5, o které Sony ani Game Science nemluví. Tuto dohodu de facto potvrzuje mluvčí Microsoftu. Ten odmítl, že by odklad byl způsoben omezením samotných konzolí Xbox.

„Jak jsme již řekli dříve, jsme nadšeni z uvedení Black Myth: Wukong na Xbox Series X/S a spolupracujeme s Game Science, abychom hru přinesli na naše platformy,“ napsal mluvčí Microsoftu magazínu Forbes.

„Raději bychom nekomentovali dohody uzavřené našimi partnery s jinými výrobci konzolí, ale můžeme potvrdit, že zpoždění není způsobeno omezeními platformy Xbox, jak se spekulovalo,“ dodal.

Prohlášení Microsoftu vylučuje hypotézu, že by byl odklad v důsledku Xbox Series S verze Black Myth: Wukong. Navíc uzavření dohody s jiným výrobcem nezmiňuje Microsoft poprvé. Teď do prohlášení ale přidal, že za tím není omezení samotných konzolí Xbox.. Je tak otázkou, jak dlouhá konzolová exkluzivita bude. Většinou bývá na půl roku až rok. V jiných případech může být jen tři měsíce.

Black Myth: Wukong za první tři dny prodal 10 milionů kopií ve verzích pro PC a PlayStation 5. Podle analytické společnosti Circana jde o osmou nejhranější hru na PS5 ve Spojených státech amerických. Před touto akční adventurou jsou zejména bezplatné hry (Fortnite, Roblox), GTA V nebo EA Sports College Football 25. Na PC je dokonce na 5. příčce.