Je za námi 12. ročník slavnostního předávání cen autorům nejpřínosnějších českých her roku. Odborná porota složena z tuzemských novinářů a vývojářů vybrala nejlepší hry roku 2021, zatímco veřejnost hlasovala o hře s nejlepší komunitní podporou.

V rámci 12. ročníku bylo uděleno 8 cen. Vyhlášení jste mohli sledovat ve speciálním přenosu s rozhovory vývojářů a tematickými tématy o modifikacích a lokalizacích. Pokud jste video propásli, najdete ho úplně nahoře.

Ted už k výhercům. Hlavní cenu získala historická adventura Svoboda 1945: Liberation od studia Charles Games. Titul unikátním způsobem kombinuje adventuru, interaktivní rozhovory se skutečnými herci a vzpomínky lidí, kteří prožili chaos po konci druhé světové války. Na druhém místě v hlavní kategorii skončila hra Happy Game a třetí Hobo: Tough Life.

Cenu za herní design si odnáší Hobo: Tough Life, survival RPG z městského prostředí, v němž se vžijete do bezdomovce. Hrát můžete sami, stejně tak v online kooperačním režimu a prozkoumat ulice Praslavi, schraňovat jídlo a zásoby, žebrat, krást a dělat cokoliv dalšího, abyste přežili nadcházející zimu.

Cenou za nejlepší audiovizuální zpracování se může chlubit netradiční dobrodružná hra Happy Game od Amanita Design. Autoři Botaniculy a Chuchla přišli se vskutku nevšedním psychedelickým hororem, ve kterém prožijete tři nezapomenutelné noční můry.

Za technologické řešení byla oceněna klasická izometrická budovatelská strategie Nebuchadnezzar od Nepos Games. Umožní vám prožít historii a kulturu starověké Mezopotámie. Během kampaně se ujmete správy mnoha významných a historických měst, včetně mnoha nádherných monumentů.

V segmentu free-to-play zvítězila bezplatná survival akce Mini DayZ 2 od Bohemia Interactive, která původně vyšla jako singleplayerový titul, později vývojáři na žádost komunity přidali kooperativní multiplayer pro dva hráče.

Studentskou hrou roku se stala HATS!, nejlepší komunitní podporu má podle hráčů Euro Truck Simulator 2 od SCS Software a do síně slávy za dlouhodobý přínos české herní kultuře byl uveden Marek Španěl, spoluzakladatel Bohemia Interactive a autor válečných simulací Operace Flashpoint a Arma.

Výsledky:

  • Česká hra roku 2021: Svoboda 1945: Liberation
  • Herní design: Hobo: Tough Life
  • Audiovizuální zpracování: Happy Game
  • Technologické řešení: Nebuchadnezzar
  • Free-to-play: Mini DayZ 2
  • Studentská hra roku Beat Games: HATS!
  • Nejlepší podpora komunity (veřejná anketa): Euro Truck Simulator 2
  • Síň slávy: Marek Španěl