Hideo Kodžima slíbil, že nám v rámci Tokyo Game Show přinese trailer, jenž nám otevře oči a dá jasnější představu o tom, o čem Death Stranding je. A tak se stalo. Video má lehce přes 7 minut, jmenuje se Briefing a mohli ho vidět návštěvníci srpnového Gamescomu v Kolíně nad Rýnem. My ostatní se k němu dostáváme dnes.

Briefing začíná v místnosti, jež připomíná Oválnou pracovnu z Bílého domu. Hlavního hrdinu Sama Portera Bridgese (hraje Norman Reedus) přemlouvá Amelie (Lindsay Wagner) a Die-Hardman (Tommie Earl Jenkins) k nelehkému úkolu. Sam se má vydat do nebezpečné pustiny na západním pobřeží a pokusit se spojit města a zachránit lidstvo před hrozícím zničením. Amelie ovšem v pracovně úplně není. Je to pouhý hologram. Nachází se totiž na „pláži“, kde její tělo nestárne. Což Sam rovněž komentuje.

Amelie před lety podnikla stejnou cestu, kterou musí nyní absolvovat Sam. Amelie s konvojem cestou hledala přeživší a přemlouvala jednotlivé komunity, aby se připojily k systému. Konvoj nakonec dorazil do Edge Knot City, kde byl ovšem tým přepaden a Amelie zajata teroristickou skupinou Homo Demens, jež nesouhlasí se spojením měst a novou vizí Ameriky - Homo Demens jsou přesvědčeni, že Ameriku lze obnovit pouze trvalou silou. Amelie má být nyní jakousi pojistkou teroristů, aby se nikdo nepokusil znovu spojit města, která jsou odtrhnuta po záhadných explozích. Ty spustily sérii nadpřirozených událostí známých jako Příliv smrti. Krajinu začaly zaplavovat bytosti z jiného světa a masové vyhubení se zdá být nevyhnutelné.

Zajímavé je, že Sam zprvu tuhle misi odmítne. Jak víme, nakonec s nebezpečným dobrodružstvím souhlasí. Úkolem Sama je tedy spojit města a dostat zpět Amelii, která by se stala prezidentkou Spojených měst amerických, nové Ameriky po své matce, která je dost záhadná a nevíme, co se s ní přesně stalo. Jisté je, že je pryč a nahradit ji má právě Amelie.

Dosavadní ukázky hru prezentovaly jako takový walking simulátor, kdy budeme chodit od jednoho bodu k druhému v různých oblastech a propojovat města. Zapomenout ale nemůžeme ani alternativní svět. Jde o svět mrtvých. Jak víme z dřívějška, na cestě potkáme nepřátele, které není chytré zabíjet. Po eliminaci se totiž vrátí v mnohem nebezpečnější formě, což je pak velký problém. Navíc i my se po smrti objevíme v tomto světě a budeme usilovat o to se z něj dostat.

Osobně nejsem z Briefingu nikterak chytřejší. Death Stranding mi stále přijde jako hodně tajemná hra. Hideo Kodžima si s námi zkrátka hraje, ale snad nám napoví víc nadcházející gameplay záběry. Na Tokyo Game Show 2019 totiž byla k vidění padesátiminutová ukázka. Ta je v současné době dostupná pouze v japonštině. Snad bude zveřejněna i v angličtině. V rámci TGS nás čeká ještě další půlhodina.

Death Stranding vyjde 8. listopadu letošního roku na PlayStation 4 a nabídne české titulky.