Příznivci her od Bohemia Interactive mají tento týden o zábavu postaráno zásluhou nové sezóny střílečky Vigor a dlouho očekávaného přechodu PC verze na free-to-play model. Vigor ale není jediná čistě multiplayerová hra od Bohemia Interactive, která se točí okolo přežívání.

Troufáme si říct, že ještě víc než bezplatná PC verze Vigoru je očekávána placená expanze Frostline pro survival DayZ. Hráči, kteří chtějí začít přežívat na mrazivém souostroví Sachal, byli dosud odkázáni na informaci, že DayZ Frostline bude k dispozici někdy během 4. čtvrtletí letošního roku. Prostřednictvím nového blogového příspěvku na oficiálním fóru DayZ ale bylo odhaleno, že k vydání expanze dojde 15. října/októbra 2024. Ve stejný den dorazí také finální verze aktualizace 1.26.

Datum vydání platí pro PC, PlayStation i Xbox. Vývojáři také potvrdili na první pohled vysokou cenovku, o níž se v komunitě spekuluje už od oznámení nového rozšíření, k němuž došlo letos na jaře. Pokud se chcete vypravit na Sachal, budete si muset připravit 26,99 eur.

Tvůrci věří, že tato cena dobře reflektuje tvrdou práci na velké porci nového obsahu. Toho bude nakonec trochu víc, než se původně předpokládalo. Až nějaký čas po oznámení DayZ Frostline tvůrci představili čluny, které je možné využívat napříč celou hrou, a nedávno se v jiném blogovém příspěvku rozpovídali o konečné rozloze Sachalu. Dříve uváděli rozlohu přibližně 83 km², po přidání kusů ledu na vodní hladinu ale velikost nového terénu narostla na 105 km². Populární komunitní mapa Namalsk, pod níž je podepsán kreativní ředitel DayZ Adam "Sumrak" Franců, pro srovnání měří 27 km² bez ledu a 63 km² po započítání ledových ploch.

V online obchodě Bohemia Interactive si každopádně můžete předobjednat Steam klíč DayZ Frostline společně s klíčem soundtracku, přičemž tento balík vás v předprodeji vyjde na 27,99 eur (později 35,98 eur). Za 59,99 eur si můžete předobjednat rovněž kompilaci základní hry a DLC, opět ve formě Steam klíčů. Po vydání DayZ Frostline se cena zvýší na 74,98 eur a oba balíčky obsahují ještě kupon na 30% slevu na merch, který je v obchodě Bohemky také k dispozici.

Pokud chcete vidět z DayZ Frostline něco víc, můžete se podívat na dvě nová videa z vývoje, v nichž tvůrci lákají na jeskyně, jež budete moci při přežívání vyhledávat, a zimní čepice. Ty nabídnou vaší postavě lepší ochranu před mrazem a navíc odpovídají zasazení Sachalu i stylu samotného DayZ.