Microsoft učinil další krok k tomu, aby se z konzolí Xbox stalo nejlepší místo pro hraní her - přesně tak, jak tvrdí v nejnovější reklamě (podobný slogan používala Sony u PS4).

Členové Xbox Insider programu v těchto dnech testují aktualizovanou verzi webového prohlížeče Microsoft Edge s Chromium pro Xbox One a Xbox Series X/S. Ten podporuje aplikace jako je Google Stadia, GeForce Now nebo Discord.

Hráče bude nejvíce zajímat propojení s GeForce Now. To umožní streamovat do konzolí Xbox mnoho svých her ze Steamu, včetně těch, které na konzolích nejsou dostupné. Jde například o Death Stranding od Hidea Kojimy, lepší verzi Cyberpunku 2077 s ray-tracingem nebo vikinský survival hit Valheim.

Zkrátka spoustu her ze Steamu i Epic Games Store, včetně těch s ray-tracingem. V budoucnu to může být i Horizon Zero Dawn od Sony, Detroit: Become Human nebo Days Gone. Stačí jen, aby tyto tituly podporovaly GeForce Now nebo Google Stadia.

Nemluvě o kompatibilních hrách z GOG, zejména těch starších PC kousků.

Propojení s GeForce Now na konzolích Xbox ukázal YouTuber Joe Chip, který poukazuje na nedostatečnou podporu myší na konzolích Microsoftu.

Otázkou je, zda Microsoft plánuje do svého nového webového prohlížeče přidat podporu myši. Tu mnohé hry vyžadují, například Quake 2 RTX. Když americká společnost tuto podporu přidá, otevřou se pro Xbox One a Xbox Series X/S nové možnosti, které mohou přilákat další hráče. Každopádně, hlavním cílem Microsoftu je umožnit přes prohlížeč napojit se na xCloud. Společnost má v plánu zahájit cloudové hraní s Xbox Game Pass Ultimate na PC a iOS na jaře 2021.

Základní verze GeForce Now je zdarma a propojí vás s vaším katalogem podporovaných her na Steamu, Epic Games Store nebo GOG. Abyste ale nemuseli čekat a být limitováni, je lepší si streamovací službu předplatit. Google Stadia funguje jinak: dostanete přístup pouze k hrám, které si zakoupíte přímo na platformě, případně těm, co jsou součástí předplatného.

Nový prohlížeč Xbox Edge je kompatibilní také se Skype nebo Discordem.