Po zdražení a představení nové úrovně Xbox Game Pass Standard byl Microsoft obviněn z degradace předplatného a porušení slibu. Americká federální obchodní komise (zkráceně FTC) po společnosti ve velkém jde a hledá sebemenší zaškobrtnutí, aby soud pozastavil akvizici Activisionu Blizzard a umožnil další vyšetřování. I když spojení Xboxu s vydavatelem Call of Duty je už uzavřené.

Microsoft obvinění FTC odmítá. Dle něj nová úroveň Standard nahrazuje nabídku tarifu Game Pass pro konzole, který nezahrnoval online multiplayer. Úroveň pro konzole byla zrušena a v budoucnu ji nahradí Standard. Ten nabídne stovky her a multiplayer za 15 dolarů měsíčně. U nás to bude 389 Kč a pro slovenské hráče potom 14,99 eur.

Zdražení Xbox Game Pass Ultimate (a PC Game Pass) vysvětluje Microsoft větší hodnotou díky mnoha novým hrám dostupných v den vydání. Mezi nimi bude letošní Call of Duty: Black Ops 6. Na tyhle nové hry si však předplatitelé úrovně Standard budou muset počkat.

Změny ale nekončí. Brzy totiž může dojít k dalším. Microsoft má uvažovat o dalších úrovních předplatného. Vše s cílem rozšířit dosah služby. Jez Corden z Windows Central se od svých zdrojů dozvěděl o chystaném tarifu určeného pouze pro cloud. Má být levnější a dostupnější než Game Pass Ultimate.

Speciální úrovní pouze s cloudovými verzemi her chce Microsoft oslovit ty, kteří nechtějí utrácet za konzoli. Současně by levnější cloud mohl přitáhnout hráče od konkurence. V současné době je totiž cloud spjatý pouze s Game Pass Ultimate. Ten po zdražení stojí 439 Kč (17,99 eur).

Díky Xbox Cloud Gaming si náročné hry můžete zahrát bez konzole a počítače, třeba na chytrých televizích a monitorech Samsungu. Nedávno byla podpora rozšířena do zařízení Amazon Fire TV Stick 4K Max a Fire TV Stick 4. Potom už stačí jen předplatné Xbox Game Pass Ultimate, slušnější internet a podporovaný Bluetooth ovladač. To může být gamepad Xbox, DualSense i DualShock 4.

V budoucnu se může vrátit předplatné pro přátele a rodinu. Tato úroveň byla testovaná mezi zářím 2022 a srpen 2023. Pak Microsoft program ukončil s tím, že musí vše vyhodnotit. Game Pass pro přátele a rodinu umožňoval sdílet Game Pass Ultimate (s EA Play) mezi 5 hráči ze stejné země.

Corden se dozvěděl, že Microsoft má mít o tuto úroveň stále zájem. I když v tomto případě jsou jeho informace velice omezené a označuje je za velmi nejisté. Co naopak měl Microsoft hodit do koše, tak je levnější Game Pass s reklamou.

Po zdražení Game Passu analytici předpovídají, že služba do roku 2025 vygeneruje až 5,5 miliardy dolarů. To by bylo o více než 200 % více ve srovnání s rokem 2022, kdy služba vydělala 1,7 miliardy dolarů. Nejpopulárnější úrovní má být Ultimate, protože hráči budou chtít za své peníze to nejlepší. Pomoct má zahrnutí Call of Duty. Když se to podaří, stane se Game Pass ještě důležitějším příjmem Microsoftu, který pokryje horší příjmy z prodeje konzolí.