Původně to vypadalo, že spolupráce mezi Microsoftem a Nvidií je pouze z důvodu toho, aby technologický gigant vyhověl regulačním orgánům a ty schválily akvizici Activisionu Blizzard za 68,7 miliardy dolarů. Spolupráce ale postupně nabírá na síle a může se vydat zajímavým směrem.

V první fázi spolupráce Microsoft přislíbil podporu svých her pro GeForce Now. V druhé fázi umožnil vybrané hry z předplatného PC Game Pass hrát přes GeForce Now. Tento seznam se postupem času rozrůstá. Třetí fází může být integrace GeForce Now do konzolí Xbox.

Microsoft má sice vlastní cloudové řešení Xbox Cloud Gaming (které je nadále v betě), ale Phil Spencer a jeho zaměstnanci razí přístup, aby si hry mohl zahrát každý a na čem chce. To se může týkat také GeForce Now v konzolích. Přítomnost této cloudové služby hlásí někteří uživatelé. Informaci o podpoře GeForce Now vidí u her Street Fighter 6, Resident Evil Village a Call of Duty Warzone.

Co tím Microsoft sleduje? Díky výkonným počítačům s nejmodernějšími grafickými kartami GeForce by si hry v lepší kvalitě mohli užívat také majitelé Xboxu Series S i Xboxu Series X. Z konzole by se tak stalo herní dělo, které by zvládalo hry v rozlišení 4K až při 240 snímků za sekundu a s ray tracingem díky DLSS. Zatímco Xbox Cloud Gaming běží na sestavách podobných Xboxu Series X.

Aby si ale hráči mohli užívat výhod GeForce Now, tak to není zadarmo. Bezplatně je pouze základní sestava s hodinovou délkou relace a reklamami. Prémiové hraní s RTX On v rozlišení až 1080p při až 60 fps, přednostním přístupem a délkou relace 6 hodin nabízí členství Priority za 299 Kč měsíčně. Ultimate za 599 Kč měsíčně vás připojí k počítači s grafickou kartou RTX 4080, která umožní hrát v rozlišení až 4K při až 240 snímcích za sekundu.

Kromě toho Microsoft pokračuje v rozšiřování svého cloudového hraní. V červenci tohoto roku spustí aplikaci Xbox v zařízeních Fire TV Stick 4K Max a Fire TV Stick 4 od Amazonu. Ty jsou velice levné a následující po podpoře ve vybraných modelech chytrých televizí a monitorů Samsungu a VR headsetu Quest od Mety.

Majitelům těchto zařízení bude stačit účet Xbox, předplatné Xbox Game Pass Ultimate a podporovaný Bluetooth ovladač, aby si zahráli mnoho her. To je gamepad Xbox, DualSense i DualShock 4. A ještě teda slušnější internet.

U nás sice Amazon Fire TV není tolik rozšířen, ale v Americe a na některých dalších významných trzích je tomu přesně naopak. Tam je tohle levné zařízení v mnoha domácnostech, a právě na ty Microsoft cílí, aby si mohli bez dalších větších investic zahrát stovky her.

Přes Xbox Cloud Gaming si můžete zahrát například A Plague Tale: Requiem, druhý a čtvrtý díl Age of Empires, několik dílů Assassin's Creed a Battlefieldů, Cities: Skylines, Control, Doom, Dirt 5, Dead Space, Dishonored, EA Sports FC 24, Evil West, Fallout 4, Farming Simulator 22, Forza Horizon 5, Gears of War, It Takes Two a mnoho dalších.