Společnosti Microsoft a Sony dnes oznámily podepsání závazné dohody o zachování Call of Duty na PlayStationu po akvizici Activisionu Blizzard. S informací se pochlubil Phil Spencer, šéf herní divize Microsoftu, na Twitteru.

„Těšíme se na budoucnost, kde hráči po celém světě mají více možností hrát své oblíbené hry,“ dodal v oznámení.

Bohužel neznáme podmínky dohody. Předpokládáme, že jde o podobnou dohodu, kterou Microsoft dříve uzavřel s Nintendem, Nvidií a dalšími poskytovali cloudového hraní. Tato dohoda zavazuje Microsoft vydávat Call of Duty po dobu 10 let, mimo jiné na konzolích Nintenda a v GeForce Now.

„Od prvního dne této akvizice jsme se snažili řešit obavy regulačních orgánů, platforem, vývojářů a spotřebitelů. I poté, co překročíme cílovou pásku pro schválení této transakce, se budeme nadále soustředit na zajištění toho, aby Call of Duty zůstalo dostupné na více platformách a pro více spotřebitelů než kdykoli předtím,“ uvedl dnes Brad Smith, prezident Microsoftu.

Dalo by se říct, že bitva o Call of Duty je u konce. Sony byla největším a nehlasitějším odpůrcem spojení Xboxu s Activisionem Blizzard. Microsoft nabídl Sony desetiletou smlouvu už dříve, ale ta ji odmítla podepsat. Generální ředitel Jim Ryan dokonce v e-mailu napsal, že nechce novou smlouvu, nýbrž zablokovat fúzi.

Na začátku tohoto týdne Microsoft vyhrál důležitý spor s Federální obchodní komisí (FTC). Spojené státy již nebrání tomu, aby společnost za historických 68,7 miliardy dolarů koupila Activision Blizzard. I když ještě není vyřešena hlavní právní bitva, která započne s FTC v srpnu. V současné době jsou problémy ve Velké Británii, kde se může akvizice řešit až koncem srpna.

Zdá se, že Microsoft usiluje o to, aby Activision Blizzard koupil do úterý 18. 7. 2023, kdy vyprší dohoda o akvizici. Po tomto termínu Microsoftu hrozí, že bude muset zaplatit pokutu 3 miliardy dolarů Activisionu Blizzard. Pokud by ho chtěl znovu koupit, tak by obě strany musely znovu jednat o ceně atd. Nejspíš existuje možnost nějakého prodloužení tohoto termínu. Nicméně to vypadá, že Microsoft dělá vše pro to, aby fúzi dokončil v původně stanoveném termínu. Tedy možná i bez schválení britského úřadu.

Pokud vás zajímá, kdy bude Call of Duty v Game Passu, tak pokud se něco nezměnilo touto novou dohodu, tak dřívější smlouva mezi Sony a Activisionem Blizzard vyprší na konci příštího roku. Tudíž v Game Passu může být Call of Duty od 1. 1. 2025.