Aby se v tom prase vyznalo. Na jednu stranu slyšíme, jak se Microsoft a Activision Blizzard snaží s britským Úřadem pro hospodářskou soutěž a trhy (CMA) dohodnout. Dokonce prý zvažuje, že se vzdá části svého cloudového byznysu ve Spojeném království. Na druhou stranu je tady varování CMA o možném novém vyšetřování akvizice.

Aby to nestačilo, tak CMA nově odložil konečné rozhodnutí o akvizici Activisionu Blizzard společností Microsoft za historických 68,7 miliardy dolarů na 29. 8. 2023. Předchozí termín byl 18. 7. Důvodem odkladu je složitost návrhu na urovnání. Microsoft předložil podrobný a komplexní návrh, v němž mělo dojít ke změně okolností. Regulátor se domnívá, že v zákonné lhůtě nemá dostatek času na jeho důkladné posouzení. Proto prodloužil lhůtu o šest týdnu.

V úterý, kdy ve Spojených státech smetli ze stolu návrh Federální obchodní komise (FTC) na dočasné pozastavení akvizice, začal Microsoft svou pozornost směřovat zpět do Evropy, respektive Británie. Krátce poté se strany dohodly na pozastavení soudního jednání s cílem znovu jednat. Dle CMA v té době bylo jednání v počáteční fázi.

Je otázkou, co tohle přesně znamená. Microsoft doufal, že dostane ve Spojeném království zelenou dnes, případně v pondělí/úterý. Microsoft musí fúzi s Activisionem Blizzard dokončit do 18. 7. 2023. Pokud se tak nestane, mohou obě strany od spojení odstoupit. Navíc Microsoft musí zaplatit pokutu 3 miliardy dolarů. Samozřejmě za předpokladu, že se Microsoft a Activision Blizzard nedohodnou na prodloužení lhůty.

Jedna dobrá zpráva na závěr. Soudkyně Jacqueline Scott Corley včera večer našeho času podruhé zamítla žádost FTC o předběžné opatření, které by Microsoftu zakázalo koupit Activision Blizzard do doby, než rozhodne odvolací soud. Dočasný zákaz vydaný v červnu vyprší dnes ve 23:59 místního času (u nás v sobotu ráno).

Mezitím dohodu Microsoftu s Activisionem Blizzard schválilo Turecko. Stalo se 40. zemí, která dala spojení Xboxu s vydavatelem Call of Duty zelenou.