Druhá velká prohra Federální obchodní komise (FTC) v tomto týdnu. Odvolací soud devátého obvodu zamítl její naléhavou žádost o další zastavení akvizice Activisionu Blizzard společností Microsoft. Předchozí dočasný zákaz skončil v sobotu 15. 7. 2023 v devět ráno středoevropského času.

První prohra FTC přišla v úterý, kdy soudkyně Jacqueline Scott Corley zamítla žádost FTC o vydání předběžného opatření vůči Microsoftu, které by akvizici ještě protáhlo a mohlo ve finále kompletně zlomit. Nyní odvolací soud devátého obvodu rozhodl stejně a nebrání Microsoftu koupit Activision Blizzard do ukončení soudního sporu, který je naplánován na srpen.

„Oceňujeme rychlou reakci devátého obvodu, který zamítl žádost FTC o další odklad akvizice,“ uvedl prezident Microsoftu Brad Smith. „To nás přivádí o další krok blíže k cílové čáře v tomto maratonu globálních regulačních přezkumů,“ dodal.

Microsoft ale nemá moc času. Dříve se zavázal, že akvizice bude dokončena do 18. 7. letošního roku. Jinak mohou obě strany od transakce odstoupit a Microsoft musí zaplatit pokutu 3 miliardy dolarů. Pochopitelně je tady ještě možnost, že se dohodnou na prodloužení termínu.

Trable má Microsoft ještě ve Velké Británii, kde Úřad pro hospodářskou soutěž a trhy (CMA) odložil konečné rozhodnutí z 18. 7. do 29. 8. 2023. Doufá, že verdikt vynese dříve.

Internetem se nesou zprávy, že Microsoft zvažuje prodej práv na cloudové hry ve Spojeném království, aby předešel obavám CMA o dopad na vznikající trh cloudových her.

Mezitím Odvolací tribunál Spojeného království pro hospodářskou soutěž (CAT) naplánoval na pondělí 17. 7. 2023 konferenci, kde bude řešit žádost Microsoftu, Activisionu a CMA o dočasné pozastavení procesu odvolání. Konference bude trvat půl dne a očekává se, že jim vyhoví. Právě tady bychom se měli dozvědět první podrobnosti o řešení, které nově navrhl Microsoft, aby eliminoval obavy britského úřadu.

Nicméně odborníci se přiklánějí k tomu, že Microsoft uzavře dohodu s Activisionem Blizzard v pondělí, případně v úterý. Mohl by už nyní o víkendu, ale chce se dohodnout ve Velké Británii. Už dříve spojení Xboxu s vydavatelem Call of Duty schválila Evropská unie, Japonsko a nejrůznější menší trhy.

Připomeňme, že Microsoft kupuje Activision Blizzard za 68,7 miliardy dolarů. Jde o největší akvizici v historii videoherního průmyslu. Activision Blizzard zaměstnává více než 17 000 lidí a vlastní oblíbené hry, včetně Call of Duty, Diabla, World of Warcraftu nebo Candy Crush Saga. Plus spoustu titulů, na které se v posledních letech spíše práší.