Věrohodného vyobrazení ozbrojeného konfliktu mezi americkými, britskými a iránskými jednotkami proti povstaleckým silám ve městě Fallúdža se přece jen dočkáme. Kontroverzní taktická first-person střílečka Six Days in Fallujah se připomíná ve dvojici krátkých videí.

Hra byla oznámena už v roce 2009 a způsobila poprask u organizací na ochranu lidských práv i v americké armádě, která kritizovala nápad na hru z tak dramatické bitvy. Titulu se začalo přezdívat simulátor vraždění muslimů, od projektu dala ruce pryč Konami a vývojáři ze studia Highwire Games ho odložili.

Znovu jsme o něm slyšeli až v roce 2021 v souvislosti s prvními pořádnými gameplay záběry. Dozvěděli jsme se o procedurálně generových oblastí s cílem, aby každý průchod Fallúdžou (i po vaší smrti) byl unikátní; každá místnost, každá budova i celé části města by měly být pokaždé odlišné. Odůvodnění je takové, že vojáci tehdy nevěděli, co se za dveřmi skrývá – a ani vy byste to vědět neměli.

Podle dnešních videí je Six Days in Fallujah teprve ve fázi pre-bety, takže vydání je ještě daleko. I přesto ale titul nevypadá špatně. Jasně, animace vojáků jsou topornější, ale to doufejme dokážou tvůrci ještě vyladit. Nadále se potvrzuje zaměření na realistickou a taktickou hratelnost.

Pokud platí předchozí informace, tak Six Days in Fallujah míří na PC a konzole PlayStation 5, PS4, Xbox Series X/S a Xbox One.