Na šetření Embracer Group doplatilo studio Volition, které bylo s okamžitou platností zavřeno. Autoři městské akce Saints Row, která byla humornějším Grand Theft Auto, si tak musejí hledat novou práci.

„Poháněla nás vášeň pro naši komunitu a vždy jsme se snažili přinášet radost, překvapení a potěšení,“ uvádějí zaměstnanci Volitionu v prohlášení.

„Děkujeme našim zákazníkům a fanouškům po celém světě za veškerou lásku a podporu v průběhu let. Vždy budete v našich srdcích.“

Poslední hrou Volitionu je restart Saints Row z roku 2022, který nedopadl špatně, ale prodával se pod očekávání Embracer Group. V září bude Saints Row dostupné pro předplatitele PlayStation Plus. Hra obsahuje české titulky.

Americké studio Volition se sídlem v Champaign patřilo do skupiny Plaion (dříve Deep Silver). Od roku 1996 vytvořilo série Descent, FreeSpace, Summoner, Red Faction a Saints Row, stejně tak akci Agents of Mayhem.

Oficiálně víme ještě o jednom zavřeném studiu: Campfire Cabal. Jde o firmu založeno loni v září, tým vedl Jonas Wæver a zaměřit se měl na vysoce kvalitní, příběhově orientované RPG hry.

Cílem restrukturalizačního programu Embracer Group je štíhlejší, silnější, soustředěnější a soběstačnější společnost. Neobejde se bez velkého propouštění, uzavření některých vývojových studií (některá studia mají být prodána) a zrušení připravovaných projektů. Dotknout se má zejména her, které jsou v raných fázích vývoje. Téměř výhradně má jít o ty, co ještě nejsou oznámeny. Všechny velké ohlášené hry mají být vydání podle plánu.