Před vydáním se o Starfieldu mluvilo na každém kroku. Obrovské RPG od tvůrců Skyrimu a Falloutu 4 bylo vyzdvihováno do nebes a očekávání byla až neuvěřitelná. Po vydání však zájem rychle opadl, mnozí vesmírné dobrodružství ani nedohráli a o hře se de facto přestalo mluvit. Dokládají to nominace herních Oscarů. Starfield nebyl nominován na hru roku a šanci vyhrát má pouze v jedné kategorii.

The Game Awards je samozřejmě jedna anketa z mnoha. Ale za poslední roky se z ní stal nejsledovanější galavečer ve videoherním světě a je považována za tu nejprestižnější. Proto se jí přezdívá herní Oscaři. Přesto hrozí, že novinka od Bethesda Game Studios zůstane na ocet a nezíská tady žádnou sošku. V kategorii RPG totiž Starfield soupeří s Baldur’s Gate 3 od Larian Studios. Baldur’s Gate 3 má osm nominací společně s Alanem Wakem 2. Očekává se, že Baldur’s Gate 3 vyhraje téměř vše a bude vítězem v souboji se Starfieldem v RPG žánru. Je to v rukou hráčů z celého světa.

PROMARNĚNÝ POTENCIÁL?

Hráči neúspěchem Starfieldu v nominacích The Game Awards nejsou překvapeni. Na Redditu je téměř sedm tisíc komentářů a dle spousty z nich si hra nominaci nezaslouží. Hráči zmiňují promarněný potenciál a srovnávají dílo Todda Howarda s nominovanými tituly na hru roku – Alan Wake 2, Baldur’s Gate 3, Marvel’s Spider-Man 2, Resident Evil 4 Remake, Super Mario Bros. Wonder a The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom. Zaznívají komentáře, že Starfield je zastaralý, má spoustu chyb a problémů a nevyrovná se nominovaným hrám. Docenit ho máme později, až bude v lepším stavu a komunita vytvoří velké modifikace.

„Starfield mě opravdu baví a mám ho rád, ale nijak zvlášť mě nepřekvapil,“ píše InitialQuote000 a dává za pravdu porotě, co nominace složila. Podle dalších by bylo lepší, kdyby Starfield zůstal ještě rok ve vývoji. Pak by měl více obsahu, případně méně chyb a mohl by být úžasný. Teď má být jen dobrý a zábavný, ale ne stoprocentní.

Podobné názory jsou vidět také na sociální síti X (dříve Twitter). Mnoho hráčů ve Starfieldu nechalo spoustu hodin, líbí se jim, ale nepovažují ho na kandidáta na GOTY. Já se s těmito názory ztotožňuji. Starfield jsem hrál díky Game Passu na počítači, ale po několika odehraných hodinách se nemohu přinutit hru znovu zapnout a pokračovat v dobrodružství. Proto se přikláním k tomu, že Starfield docením později. Stejné jsem to měl s Cyberpunkem 2077. U něj jsem si počkal na opravy a vylepšení, abych si kyberpunkové RPG od autorů Zaklínače užil. A užil jsem si ho na PS5 dosyta.

Jak jsou na tom předešlé hity od Bethesda Game Studios? The Elder Scrolls IV: Oblivion vyhrál řadu ocenění a získal zlatý joystick na The Golden Joystick Award. Podobně dopadly hry Fallout 3 a Fallout 4. Největší úspěch má za sebou The Elder Scrolls V: Skyrim, které se může pochlubit celkem 229 tituly hra roku. Jde o šestou nejoceňovanější hru v této kategorii vůbec.

Mimochodem, moc se o tom nemluví, ale Hogwarts Legacy z února nemá ani jednu nominaci.