Osm milionů prodaných kopií za šest dní a přes dva miliony hráčů v jednu chvíli na Steamu (více už mělo jen PUBG - 3 257 248 hráčů). Z Palworld je bez debat hit, který ukazuje, jak moc hráči na počítačích touží po Pokémonech, které si tak střeží Nintendo.

S úspěchem ale přichází i stinná stránka. Fanoušci poukazují na podobnost s celosvětově známými barevnými tvory, kterým vévodí Pikachu. Existuje spousta analýz, které dokládají zjevnou inspiraci. V dalších případech se mluví o tom, že modely potvůrek nazvaných Pal pro Palworld vytvořila umělá inteligence.

The Pokémon Company po dnech spekulací a úvah prolomila mlčení a vzkázala, že má v úmyslu prošetřit porušení práva duševního vlastnictví souvisejí s Pokémony. Ačkoli Palworld konkrétně zmíněno není, ale všem je jasný, co od minulého týdne ve firmě řeší. Autoři se naopak brání tím, že Palworld má blíže k hrám jako Ark Survival Evolved a Valheim než k Pokémonům. Kromě toho musí řešit výhružky smrtí, které členové vývojářského týmu dostávají.

„Obdrželi jsme mnoho dotazů týkajících se hry jiné společnosti vydané v lednu 2024. Neudělili jsme žádné povolení k použití duševního vlastnictví nebo assetů Pokémonů v této hře. Máme v úmyslu prošetřit a přijmout vhodná opatření k vyřešení jakýchkoli činů, které porušují práva duševního vlastnictví související s Pokémony. Budeme i nadále pečovat o každého Pokémona a jeho svět a pracovat na tom, abychom v budoucnu propojili svět prostřednictvím Pokémonů,“ uvedla The Pokémon Company.

Mezitím podniká The Pokémon Company kroky proti modifikacím, které mění tvory Pal v pokémony. Server Nexus Mods kvůli obavám z právního týmu Nintenda nebude nabízet žádné mody pokémonů pro Palworld. Hra je kromě Steamu dostupná také v Game Passu pro PC a konzole Xbox Series X/S a Xbox One.