Jednou z nejdiskutovanějších věcí na internetu je v posledních měsících záhadná PlayStation 5 exkluzivita Abandoned od poměrně neznámé nizozemské firmy Blue Box Game Studios. Většina komentářů se točí kolem toho, že Abandoned je ve skutečnosti zástěrkou pro oznámení nového Silent Hill, na němž se podílí sám Hideo Kojima. Jiní si ale všímají nezvyklých podobností z historie.

Blue Box Game Studios bylo založeno v roce 2015. Ve stejném roce oznámilo horor s názvem Rewind: Voices of the Past a snažilo se pro něj získat finance na Kickstarteru. První kapitola se měla jmenovat Abandoned, ale kampaň byla přerušena poté, co se tajemný investor rozhodl financovat vývoj. Autoři slibovali hratelnou upoutávku z prototypové verze, jejíž popis poněkud připomíná jejich dnešní aplikaci pro PS5. V březnu 2015 se vyskytly technické problémy, kvůli nimž muselo být vydání hratelného traileru odloženo.

V září 2015 byla hra zrušena a Blue Box Game Studios se začalo soustředit na další dvě hororové hry: The Lost Tape a The Haunting. První titul byl v podstatě rozšířením Rewind s ambicemi na AAA hru, zatímco druhý díl měl mnoho společného s japonskou sérií Fatal Frame.

Poté přichází mobilní hra The Whisperer: A Paranormal Investigation Game a následně mobilní JRPG Tales of the Six Swords. První titul byl z obchodu s aplikacemi stažen, naposledy byl aktualizován 27. 12. 2018 a sliboval boj se zlými duchy a démony, podobně jako The Hauting.

Rok 2020 přinesl do early access na Steamu již zmíněný horor The Haunting, který má všechny uživatelské recenze negativní. Tvůrci slibovali brzké vydání velkého patche, ale pak ho odložili a od té doby se na The Haunting zapomnělo. Na Steamu byli posléze změněni vývojáři z Blue Box Game Studios na falešné CreateQ Interactive, zatímco na PS Store je Blue Box Game Studios uvedeno jako vydavatel.

V Nizozemsku byla nalezena maloobchodní společnost s podobně znějícím názvem jako CreateQ Interactive. Ta se proti spojení s CreateQ Interactive, Blue Box Game Studios, Kojimou, The Haunting a Silent Hills ohradila a na svých webových stránkách tvrdí, že s nimi nemá nic společného. Pravděpodobně obdržela spoustu dotazů.

V letošním roce přišlo oznámení Abandoned a slibování revoluční interaktivní aplikace na PS5, která nám umožní si přes 3D zvuk a haptickou odezvu ovladače DualSense vychutnat první záběry. Od té doby se aplikace neustále odkládá a vývojáři slibují a slibují.

Hráči spekulují, že Rewind se změnil v The Lost Tape a poté byl změněn na Abandoned, což se do značné míry shoduje s informacemi spoluzakladatele Blue Boxu. Hasan Kahraman dříve uvedl, že koncept byl mnohokrát změněn, přičemž původní verze vznikla již v roce 2017.

Včera Blue Box Game Studios informovalo sledující na Twitteru o tom, že se na poslední chvíli vyskytlo několik problémů s enginem poté, co byla zjištěna chyba v grafice. Podle nich je většina testů již dokončena, ale nadále žádají o trochu trpělivosti. Předtím se omlouvali a připomínali, že jsou malý tým, který nemá takové zdroje, aby problém rychle vyřešil.

Pomalu, ale jistě se internetem šíří názory, že Blue Box Game Studios jsou podvodníci, kteří se roky snaží vytvořit pořádnou hru, ale dosud se jim to nepovedlo. Co myslíte, naletěla Sony podvodníkům? Právě Sony má být investorem vývoje Abandoned, což jí zaručuje exkluzivitu pro PlayStation 5.

Tady se ještě zastavme. Je nutné napsat, že teaser, který zveřejnil YouTube kanál PlayStationu, byl vytvořen z assetů, které si může každý koupit v balíčku pro Unreal Engine.

Když se zdá, že kolotoč spekulací a domněnek končí, tak přichází další. Na výročí nešťastného P.T. a konce Silent Hills Hideo Kojima zveřejnil tweet s králíkem, který dává vzpomenout na králíka Robbieho ze Silent Hillu. V překladu tweetu se navíc vyskytuje slovo Abandoned.

V jednom jediném tweetu tak máme Kojimu, Silent Hill a Abandoned. Samozřejmě jsou to pouze konspirace, ale stejně. Navíc to není poprvé, co Kojima odkazuje na Robbieho. Náhoda? Dělá to schválně? Je to všechno marketing?

Pokud jste na šílené teorie, tak jedna tvrdí, že Kojima za pár drobných koupil Blue Box Game Studios a využívá jeho nechvalnou minulost k šílenému marketingu, z něhož na konci vzejde oznámení nového Silent Hill.