Společnost Sony se pochlubila prvním videem ze hry Abandoned. Jedná se o filmový horor z pohledu první osoby, který mísí strašidelné momenty s akčními pasážemi v otevřeném světě. Za projektem stojí nizozemská firma Blue Box Game Studios.

Abandoned je v rané fázi vývoje, má vyjít na konci letošního roku pro PlayStation 5 a využít sílu nové generace konzole. Sony titul podporuje. Kvalita ale nesvědčí o tom, že by šlo o titul od neznámého studia. Mnozí spekulují, zda to není tajný projekt Hidea Kojimy. Na tyto domněnky tvůrci zareagovali a v oficiálním prohlášení napsali, že nemají s Kojimou nic společného. Má jít o malou skupinu vývojáři s vášní, která pracuje na vysněném titulu. V minulosti pomáhali jiným studiím s jejich projekty a chtěli vytvořit vlastní velký projekt. Tím je Abandoned.

Hra vypráví příběh Jasona Longfielda, jenž se probouzí v tajemném lese a nepamatuje si, jak se na tohle místo dostal. Rychle si ale uvědomí, že byl unesen, musí bojovat o přežití a utéct.

Abandoned má přinést jedinečný osobní herní zážitek a klást důraz na realistické zpracování. Každá událost má mít na Jasona vliv. Například po běhu bude vyčerpaný a bude mít problémy s přesnou střelbou. To samé se mu bude dít, když se bude příliš bát. Očekávat nemáme rychlou střílečku, v níž bychom běhali, mířili a stříleli. Tenhle titul vyžaduje skrývání a plánování každého výstřelu předtím, než vystřelíte. Navíc střelba bude realistická, tudíž pomalejší než v běžných střílečkách.

Přečtěte si také: Pět minut z hororového Resident Evil Village na staré generaci konzolí

„Chceme, abyste byli nervózní při každém setkání s nepřítelem a uvědomili si, že špatný pohyb může být rozhodujícím faktorem mezi přežitím,“ odhalují tvůrci svůj záměr. To by bez bezdrátového ovladače DualSense nebylo možné. Díky němu máme pocítit každou interakci během hry - například zásah kulkou. Atmosféru bude vytvářet také 3D zvuk. Ten má pomoci v rozhodování v divočině.

Využití hardwarových možností PS5 má umožnit zahrát si Abandoned při 60 snímcích za sekundu v nativním rozlišení 4K. Kvalita prostředí se má přitom co nejvíce blížit skutečnosti. Výsledkem je údajně realistická grafika, plynulé animace postav a minimální doba pro načtení hry.