QuakeCon už dávno není jen LAN párty pro příznivce série Quake. Již několik let tuto akci využívá společnost Bethesda pro přiblížení všech titulů, které vydává, a letošní ročník na tom nebude jinak. Nově tu máme kompletní přehled programu akce, která se uskuteční od 19. do 21. srpna/augusta 2021, přičemž na něm najdeme řadu přednášek a virtuálních akcí souvisejících s hrami jako DOOM Eternal, The Elder Scrolls V: Skyrim, The Elder Scrolls Online, Fallout 76, nadcházející Deathloop a samozřejmě Quake Champions. Na takto nazvané akci by přeci jen aktuálně nejnovější Quake neměl chybět, ale vypadá to, že by se fanoušci série mohli dočkat ještě něčeho dalšího.

Hned na tomto místě upozorňujeme, že veškerý obsah následujících řádků tohoto článku jsou čiré spekulace. Přesto musíme zdůraznit fakt, že letošní QuakeCon odstartuje ze všech plánovaných akcí zrovna panel zaměřený na oslavu 25 let série Quake. Tato skutečnost je přitom potenciálně zajímavá hned v několika ohledech.

Panel je totiž v režii studií id Software a MachineGames. Účast id Software dává samozřejmě dokonalý smysl, jelikož právě v tomto studiu se před 25 lety celá sága Quake zrodila, přičemž se v něm pracovalo téměř na všech hrách. Výjimkou je pouze čtvrtý díl z roku 2005, jehož vývoj řídil tým z Raven Software, a pozapomenutý multiplayerový počin Enemy Territory: Quake Wars. Účast MachineGames je však přinejmenším zarážející, jelikož autoři novějších titulů ze série Wolfenstein a chystané hry s Indianou Jonesem v hlavní roli dosud oficiálně na sérii Quake nepracovali. Proč by tedy zrovna oni měli vést panel zaměřený na 25 let série?

Faktem je, že vývojáři z MachineGames se nikdy netajili tím, že mají sérii Quake v oblibě. I proto mohla před pěti lety vyjít bezplatná epizoda pro první díl z roku 1996, kterou vytvořili právě zaměstnanci MachineGames. Tím bychom tedy mohli otázku důvodu přítomnosti studia na akci spojené se sérií Quake smést ze stolu. Nezapomínejme ale na to, že se již nějakou dobu spekuluje o tom, že v MachineGames kromě Indiany Jonese a pokračování Wolfensteinů s podtituly The New Order, The Old Blood, The New Colossus a Youngblood připravují právě další díl ze série Quake, a to ve spolupráci s id Software. A zatímco Quake Champions je čistě multiplayerová arénová střílečka navazující na odkaz Quake 3 Areny a Quake Live, projekt MachineGames a id Software by měl údajně být primárně singleplayerovým počinem v duchu prvního, druhého a čtvrtého dílu.

Zkrátka a dobře, zjevně tu existuje určitá pravděpodobnost, že by na QuakeConu mohl být oznámen nový Quake od MachineGames a/nebo id Software. Nasvědčovala by tomu účast obou studií na panelu oslavujícím historii celé série, stejně jako skutečnost, že příslušný panel je první a svým způsobem zahajující událost, což není úplná samozřejmost. V předešlých letech se rozhodně nestávalo, že by Bethesda dávala na QuakeConu přednost sérii Quake jen kvůli názvu a původu této akce.

To všechno se ale samozřejmě může stát jen za předpokladu, že jsou všechny ty spekulace o novém Quakovi od MachineGames a id Software pravdivé. A že je již vývoj v natolik pokročilé fázi, aby se o něm mohlo nyní hovořit. Zatím tedy doporučujeme zdrženlivost. Bethesda sice v souvislosti s odhalením programu QuakeConu uvádí, že každý hlavní panel nabídne nové informace, aktualizace a oznámení, ale ve výsledku se nemusí objevit nic zásadního. Přesto věříme, že šance tu je, tak snad nebudeme za týden zklamaní.

Na závěr ještě jedno upozornění pro hráče DOOMu Eternal. Jestliže jste před rokem minuli možnost získat ve hře skin Slayera, ikonu a odznak hráče s motivy QuakeConu, letos dostanete další příležitost. Stačí hru zapnout kdykoliv od 19. 8. do 2. 9. V Quake Champions bude zase jako již tradičně k dostání nový exkluzivní skin, opět doplněný o ikonu a jmenovku. Tentokrát přišla řada na skin pro Gauntlet, pro jehož získání je třeba zapnout hru v průběhu QuakeConu, nejpozději však do 23. 8.