Dnes v devět večer to budou dva dny, co jsme měli přes speciální aplikaci v PlayStationu 5 zhlédnout interaktivní ukázku z tajemné hry Abandoned. Kvůli technickým problémům při doručení patche byla ale prezentace odložena a hráčům dochází trpělivost. Mohou za to zejména množící se náznaky, spekulace a odklady. Domněnky poněkud neznámé nizozemské studio Blue Box Game spojují s Hideo Kojimou a návratem hororu Silent Hill. Mohou si za to i sami tvůrci, kteří svými náznaky poukazují na Silent Hill a Metal Gear Solid.

Tvůrci Abandoned nadále tvrdí, že s Kojimou nemají nic společného a připomínají, že jsou malým studiem, které nemá mnoho prostředků na rychlé vyřešení problému.

„Chceme nabídnout vysoce vybroušený produkt a dobrou prezentaci hry, která bude fungovat tak, jak má. Nebudeme ji odkládat na konkrétní datum, ale vydáme ji, jakmile vše vyřešíme. Jménem týmu BBGS a všech, kteří se na hře Abandoned podílejí, vám děkujeme za trpělivost a hluboce se omlouváme za způsobené potíže,“ dočteme se na Twitteru.

Nejnovější prohlášení o omezených zdrojích a malém týmu nejde moc dohromady s dřívější informací. Blue Box Game Studios se před časem pochlubilo, že spolupracuje se sedmi studii. Nemalý význam by měla mít při vývoji i společnost Sony, jelikož Abandoned je exkluzivitou pro PlayStation 5.

Na Abandoned má spolupracovat i firma Nuare. Ta se podílela na mnoha velkých titulech. Výtvarné zdroje poskytla například pro The Last of Us: Part 2, Ghost of Tsushima, Death Stranding, Marvel's Spider-Man, Days Gone, Halo Infinite, Marvel's Avengers a Fortnite.

Celé je to dost zamotané a čím více se ponoříte do hledání informací, tím více budete zmateni. Blue Box Game Studios podle všeho existuje od roku 2015, připravovalo hru Rewind: Voices of the Past (byla dokonce na Steam Greenlightu) a na PlayStation Store od firmy najdeme nevydaný titul The Haunting: Blood Water Curse. Ten je také na Steamu, uvedeno je ovšem jiné studio.

Pokud za Abandoned skutečně nestojí Hideo Kojima a návrat Silent Hill, tak spousta fanoušků bude právem zklamaná a Blue Box Studios budou mít o to těžší získat si důvěru hráčů.

OFICIÁLNÍ INFORMACE:

Abandoned má vyjít koncem letošního roku pro PlayStation 5 a nabídnout jedinečný osobní herní zážitek a klást důraz na realistické zpracování. Hlavní hrdina Jason Longfield se probudí v tajemném lese a nepamatuje si, jak se na tohle místo dostal. Rychle si ale uvědomí, že byl unesen, musí bojovat o přežití a utéct.

Každá událost má mít na Jasona vliv. Například po běhu bude vyčerpaný a bude mít problémy s přesnou střelbou. To samé se mu bude dít, když se bude příliš bát. Očekávat nemáme rychlou střílečku, v níž bychom běhali, mířili a stříleli. Tenhle titul vyžaduje skrývání a plánování každého výstřelu předtím, než vystřelíte. Navíc střelba bude realistická, tudíž pomalejší než v běžných střílečkách.

„Chceme, abyste byli nervózní při každém setkání s nepřítelem a uvědomili si, že špatný pohyb může být rozhodujícím faktorem mezi přežitím,“ prozradili při oznámení tvůrci. Docílit toho mají s využitím bezdrátového ovladače DualSense. Díky němu máme pocítit každou interakci během hry - například zásah kulkou. Atmosféru bude dotvářet také 3D zvuk. Ten má pomoci v rozhodování v divočině.

„Abandoned je střílečka z pohledu první osoby zasazena do realistického prostředí s prvky hororu. Není to horor jako Resident Evil nebo Silent Hill, ale obsahuje děsivé scény,“ prozradil Hasan Kahraman, šéf Blue Box Game Studios.