Přechod z Pro Evolution Soccer (PES) na bezplatný eFootball 2022 se příliš nepovedl. Uspěchaný vývoj přiznal i producent Seitaro Kimura s tím, že kdyby si vzali o několik měsíců více, udělali by lépe. S druhým pokusem se teď chce Konami vrátit a nabízí první pohled na verzi 1.0.0, která vyjde 14. 4. 2022.

Video o délce 85 minut přináší server VGC, který společně s dalšími zahraničními redakcemi měl možnost vyzkoušet si změny v předstihu. Většina redaktorů potvrzuje řadu změn. Na první pohled si všimnete značně vylepšené grafiky, která se projevuje mimo jiné v zachycení hvězdných fotbalistů. Ti se pohybují autenticky, včetně typických gólových oslav.

U grafiky se sluší zmínit ještě lépe zpracované stadiony, které se postarají o vytvoření nefalšované fotbalové atmosféry. Tu zase podporují komentátoři.

Fanoušky ale nejvíce zajímají změny v oblasti hratelnosti. Pověst eFootballu mají v první řadě napravit nové funkce, vylepšené ovládání a lepší obrana i útok. Vývojáři se mimo jiné zaměřili na rytmickou hru, vylepšili trajektorii střel, rychlost střel, poměr střel na branku a do toho všeho přidali realističtější pohyby při driblingu, zvýšenou přesnost při ovládání míče i lepší reakce na povely ke sprintu.

Při zdolávání tuhé obrany soupeře se vám budou hodit funkce snů. Hráči dokážou sprintovat rychleji, přesněji přihrávat a zákeřně střílet. Při těchto snech si ale musíte dávat pozor, protože sprintující hráč má míč dál od nohy, rychlou přihrávku může zachytit soupeř atd. Občas se ale riskovat vyplatí.

Když už mluvíme o obraně, tak na řadu přichází vykolejení soupeře nárazem do jeho ramene. Ano, vývojáři myslí i na tohle a umožní vám při soubojích zapojit ramena.

I přes značnou chválu se najdou věci, které Konami nemá ještě úplně vychytané. V dojmech nejčastěji zaznívají problémy s chováním brankářů, respektive s jejich zákroky, které jsou čas od času chybně zvolené. Například když brankář vyboxuje míč pěstmi, i když by ho mohl bez větších obtíží chytit.

„Zpětnou vazbu hráčů bereme velmi vážně. Od vydání v září loňského roku jsme na základě obdržené zpětné vazby stanovili priority vylepšení a oprav. Na opravách hry hodláme i nadále pracovat a oceňujeme veškerou zpětnou vazbu,“ dodal producent eFootballu.