Aktualizace: Dnes v jedenáct hodin našeho času na dark webu začala dražba zdrojových kódů her od CD Projektu RED, které byly o víkendu ukradeny ze serverů polského studia. Hackeři se chtěli s firmou dohodnout, ta ale vzkázala, že s nikým nebude vyjednávat a začala spolupracovat s policií.

Jak se zdá, zdrojové kódy her Cyberpunk 2077 a nevydané verze Zaklínače 3 pro počítače, PlayStation 5 a Xbox Series X/S, byly prodány. Podle všeho někdo koupil celý balíček, tedy zdrojové kódy dříve zmíněných titulů a k tomu ještě zdroják karetního Gwentu – ten byl včera částečně zveřejněn. Není jasné, kdo balíček koupil, co s ním zamýšlí a kolik za něj utratil.

Vyvolávací cena byla jeden milion dolarů. Pokud by chtěl někdo koupit vše bez čekání, tak cena byla stanovena na 7 milionů dolarů.

Mezitím se na internet dostávají informace o skupině, která za hackerským útokem stojí. Dle všeho jde o skupinu HelloKitty.

PŮVODNÍ ZPRÁVA

Předevčírem CD Projekt RED informoval o kybernetickém útoku na své servery. Neznámá skupina hackerů se dostala ke zdrojovým kódům her polského studia, včetně Cyberpunku 2077, karetního Gwentu a nevydané verze Zaklínače 3 pro počítače a novou generaci konzolí, a všem dokumentům firmy, mimo jiné účetnictví, administrativy, právních, HR nebo vztahů s investory. Podle společnosti se hackeři nedostali k osobním údajům hráčů nebo zaměstnanců.

Ve stejné době CD Projekt RED uvedl, že nebude s hackery vyjednávat a vše nahlásil příslušným orgánům. Hackeři neváhali a dnes v jedenáct hodin našeho času začala dražba se zdrojovými kódy Cyberpunku 2077 a Zaklínače 3. Data ze serverů studia byla zveřejněna na fóru EXPLOIT a vyvolávající cena je milion amerických dolarů. Pokud někdo bude chtít koupit vše bez čekání, tak cena byla stanovena na 7 milionů dolarů.

Ještě předtím hackeři na internet vyvěsili zdrojový kód Gwentu označený jako CDProject Leak # 1. CD Projekt RED mezitím potvrdil, že hackerský útok má krátkodobý dopad na práci studia. To mimo jiné znamená zpomalení práce na opravě Cyberpunku 2077, zejména konzolových verzí, které nejsou v nejlepším stavu.

Celý svět čeká na to, kdo zdrojové kódy koupí. Majitel se z nich dozví vše podstatné o hře, postupech a využitých technologiích, včetně interního enginu polského studia nazvaného RED engine. Někteří by se nedivili, kdyby zdrojové kódy koupila konkurence.