Za necelé dva týdny, přesněji řečeno 11 dní, nás čeká nová verze Grand Theft Auto V. 15. března/marce se konečně GTA V podívá na konzole PlayStation 5 a Xbox Series S/X, jak bylo dříve oznámeno.

Jen chvilku před vydáním ale přicházejí poněkud zásadní informace, co se týče jednotlivých grafických režimů. Sám Rockstar zmiňuje, že se bude grafika nové verze podobat té počítačové na nejvyšší detaily; chybět přitom nebudou vylepšené textury nebo například ray-tracing včetně funkcí pro konkrétní platformy.

V první řadě ale to nejpodstatnější. Na všech next-gen konzolích, tedy PlayStationu 5, Xbox Series X a Xbox Series S, budou k dispozici tři grafické režimy.

Platforma/režimPlayStation 5 / Xbox Series XXbox Series S
Fidelity30 FPS, nativní 4K a ray-tracing30 FPS a upscalované 4K
Performance60 FPS a upscalované 4K60 FPS a1080p
Performance RT60 FPS, upscalované 4K a ray-tracingNepodporuje

Nová verze a na jakýkoliv grafický režim se přitom má pyšnit výrazně rychlejším načítáním, zvýšenou populací a dopravou, zvýšenou hustotou vegetace a vylepšeným osvětlením, anti-aliasingem, motion blurem, detailnějšími a novými explozemi, ohněm „a spoustou dalších věcí“.

V případě verze pro PlayStation 5 se přitom můžeme těšit na podporu haptické odezvy a adaptivních spouští, jež by měly reagovat na počasí, poškození, hrubý povrch silnice, exploze a podobně. Chybět nebude na nových konzolích ani přítomnost 3D audia.

Přečtěte si také: Trevor měl být agentem v příběhovém přídavku Grand Theft Auto V

Pokud holdujete multiplayerovému GTA Online, tak na váš čeká několik málo změn. Mezi tu nejpodstatnější patří možnost tzv. Career Builderu, kdy budete moci restartovat vaší postavu a začít od začátku se 4 miliony dolarů v inventáři.

Pokud byste raději pokračovali, tak samozřejmě bude možnost přesunutí savů z PlayStation 4 a Xbox One. Samozřejmě jenom v rámci jedné „rodiny“ konzolí. Jednorázová migrace savů je přitom již nyní k dispozici pro singleplayer díky Social Clubu, kam musíte save nahrát a bude k dispozici 90 dní. Migrace savu pro GTA Online bude k dispozici až při vydání. Tedy jak již bylo zmíněno – 15. března/marce.