Jak bylo slíbeno, tak se stalo. Ubisoft při oslavě 20. výročí značky Tom Clancy's Ghost Recon oznámil nový díl. Jmenuje se Ghost Recon: Frontline a bohužel nepůjde o návrat ke kořenům, jak tvrdily dnešní spekulace, ale o bezplatnou battle royale akci ve stylu PUBG a Fortnite.

Ubisoft slibuje, že nabídne prvky, které nejsou v tomto subžánru obvyklé. Samozřejmostí je využívání všelijakých vozidel, helikoptér a dalších dopravních prostředků. Akce se bude odehrávat z pohledu první osoby a popisována je nám jako masivní PvP zasazena do známého světa Ghost Recon.

Co je jinak? Hráči například soutěží v týmech se dvěma spoluhráči o informace, které musí použít, aby se dostali z mapy živí. Ostatní hráči mohou ukrást potřebný vrtulník. V daném režimu Expedition tedy existuje více způsobů, jak vyhrát, zatímco v klasických battle royale hrách je obvykle nutné, aby hráč zůstal naživu jako poslední.

Týmy se skládají z různých tříd, jednotlivých vojáků se specifickými dovednostmi, zbraněmi a vybavením. Ubisoft o nich mluví jako o kontraktorech, které můžete měnit i v zápalu boje.

Při tom všem můžete povolávat taktické posily v podobě smrtící automatické věže, dronu s kouřovou clonou a masivní barikády. Vždy má existovat více než jedna cesta k vítězství a záleží jen na vás, jaký strategický postup zvolíte.

Spojit se můžete s hráči z celého světa a sestavit dokonalou vojenskou jednotku skrz detailní systém tříd. Užít si tak máte herní zážitek šitý na míru a vnést na bojiště vlastní taktické strategie.

Když už jsme u toho bojiště, tak se jedná o ostrov Drakemoor, otevřený svět plný rozmanitého prostředí v srdci konfliktu. Ostrov Drakemoor, který se skládá z mnoha orientačních bodů a odlišných biomů, od vysokých hor po nemilosrdné vyprahlé země, a neustále se měnících povětrnostních podmínek, prý vyžaduje neústupnou adaptaci.

Vedle hlavního režimu nabídne Frontline i další módy. V režimu Control Mode soupeří dva týmy po devíti hráčích o kontrolu nad určitými oblastmi. Důležitou roli opět hrají třídy.

Ubisoft s Ghost Recon Frontline cílí na Windows, Stadia, PlayStation 5, PlayStation 4, Xbox Series X/S a Xbox One. 14. 10. tohoto roku začíná uzavřené testování na PC. Později budou testy i na dalších platformách. Zaregistrovat se můžete zde.

Při oznámení se začaly objevovat názory hráčů, že tenhle přístup si série nezaslouží. Jak vidno, spousta hráčů by si místo battle royale přála návrat ke kořenům s lineárnějšími úrovněmi, případně pokračování Wildlands a Breakpoint s otevřeným světem. Co vy?

Kromě tohoto oznámení Ubisoft oslavil 20. výročí Tom Clancy’s Ghost Recon. Úspěšná sága taktických vojenských her začala 13. 11. 2001 hrou Tom Clancy’s Ghost Recon, která se odehrávala v roce 2008 v Rusku.

Připomeňme, že v dubnu loňského roku se Ubisoft rozhodl uzavřít mnoho serverů starých her Tom Clancy's, včetně Rainbow Six Vegas a Ghost Recon: Future. Tyto servery začaly být vyřazovány v červnu 2021 a jejich vypínání pokračovalo až do září.

Hodí se vypíchnout také dříve oznámenou PvP střílečku Tom Clancy's XDefiant. Ta bude také zdarma.