Pohodlně se usaďte a vychutnejte si naši pravidelnou rubriku Stručně. Každý všední den vám přinášíme to nejzajímavější z herního světa.

- Čínští vývojáři ze studia Ejoy pod vedením společnosti Alibaba ukončili provoz kontroverzní mobilní střílečky Area F2. Na tu Ubisoft před pár dny podal žalobu, která mířila na distribuční sítě Google Play a App Store. Francouzské firmě se nelíbilo, že je Area F2 klonem Rainbow Six Siege. Tvůrci Area F2 stáhli z nabídky, ovšem pouze s vysvětlením, že po zpětné vazbě chtějí bezplatnou hru předělat, vrací se tak k rýsovacím prknům. O žalobě Ubisoftu ve zprávě nepadlo jediné slovo. Tohle video porovnává obě hry:

- G2A zaplatí českému studiu Wube Software za prodej nelegálních klíčů hry Factorio. Jde o částku 39 600 dolarů (986 tisíc korun) za 198 klíčů - desetinásobek hodnoty příslušných klíčů za plnou cenu. Wube Software byli jedinými, co se od července 2019 přihlásili do auditu. Ani tak ale G2A nepřijímá žádnou vinu za to, že umožnila prodej nelegálních klíčů.

- Tradiční PlayStation slevy se blíží. Days of Play by mělo začít 25. května a mj. nabídnout 30% slevu na předplatné PlayStation Plus. Ve hrách by měly být zastoupeny Death Stranding, The Last of Us, Days Gone a Spider-Man - každý titul za 19 euro. K dispozici mají být i atraktivní bundly PS4 Pro a PSVR.

- Zemřel bývalý profesionální wrestler Shad Gaspard (39 let). V herním světě ho znají zejména fanoušci God of War, postaral se o motion capture Krata v jeho severském dobrodružství. Tělo Gasparda bylo nalezeno na kalifornské pláži ve středu ráno, tři dny poté, co zmizel během plavání. Osudnou se mu stala vlna, která ho smetla do moře.

- Jak se dalo očekávat, Ghost of Tsushima poběží na PS4 Pro při 30 snímcích za sekundu. Sucker Punch popřeli spekulace o speciálním módu, který by umožnil si samurajskou akci zahrát při 60fps. Plus bude dynamické rozlišení 4K.

- Epic Games vysvětlili vznik PS3 verze Gears of War 3. Podle vyjádření jde o interní vedlejší produkt v rámci testování Unreal Enginu 3. Nešlo tedy o konkrétní produkt, takto byl testován i Unreal Tournament.

- Mortal Kombat 11: Aftermath ukazuje souboj mezi RoboCopem a Terminátorem. Na koho si vsadíte?

- Cliff Bleszinski lituje toho, že LawBreakers nejprve vydal pro PlayStation 4. Je přesvědčen, že by se jeho neúspěšné hře více dařilo na Xboxu One.

- Off-road simulace SnowRunner za pouhé tři týdny prodala téměř milion kopií. To je velmi dobré číslo pro hru, která není pro každého. Takové prodeje studio Saber neočekávalo. Dobře se prodává také Premium Edition a DLC (Season Pass).

- Na stejná čísla se dostalo Planet Zoo, to se může milionem prodaných kusů pochlubit šest měsíců po vydání.

- Čí hlas by se podle vás hodil na český dabing hlavního hrdinu Tommyho Angela v remaku první Mafie?

- Čínský gigant Tencent posiluje, nově pro něj budou pracovat veteráni herního průmyslu: Ken-Ichro Imaizumi (bývalý šéf studia Kojima Productions) a Scott Warner (vedoucí designér Halo 4). Tencent agresivně expanduje do zahraničí a chystá v Los Angeles tým pro vytvoření AAA hry pro západní hráče. Krom toho investuje do Riot Games, Epic Games, Ubisoft a Bluehole.

- Uzavřená beta Microsoft Flight Simulatoru je naplánována na polovinu července. Nadále vývojáři uvádějí vydání plné verze koncem letošního roku. Třetí alfa test začal 14. května, další dva jsou naplánovány na červen.

- PUBG obdrželo Ranked Mode v rámci aktualizace 7.2. Hrát se budou náhodně na mapách Erangel, Miramar nebo Sanhok.

PŘEČTĚTE SI DALŠÍ ZAJÍMAVÉ ČLÁNKY: