Po více jak dvou letech přichází další konec Fortnite. Respektive jedné velké kapitoly. Nová kapitola přináší znatelně větší změny než jen novou sezónu, jež vidíme jednou za tři měsíce. Co se ale stalo, jaké jsou ty změny a běží konečně Fortnite na Unreal Engine 5?

Pro ty, co nevíte, Fortnite provází příběh, který na začátku téměř neexistoval, ale postupně se začala formovat dějová linie, se kterou dokonce pomáhali i někteří scénáristé Avengers: Endgame. Ostrov v sobě ukrývá Zero Point, zdroj energie mocné jako Velký třesk samotný. Za tu dobu se ho snažila získat nejedna organizace nebo dokonce samotný Galactus.

Nyní ale zaútočila The Last Reality, mimozemšťané pod vedením Cube Queen. Hráči se tak v době finálního eventu připojili a snažili se s pomocí jediné hodné kostky, takzvaného Blevina, odrazit celou invazi. Jenže to se tak úplně nepovedlo. Kostka byla odpálena a Cube Queen se začala zmocňovat Zero Pointu. Zde se ale vrátil Foundation, který zachránil Jonesyho, dvojitého agenta organizace IO.

Tahle organizace stojí za celým projektem Fortnite, kdy unášejí lidi napříč vesmíry, a nechávají je bojovat na ostrově. Hlavní, krom záchrany, ale bylo samotné odhalení Foundationa, jenž je schopen cestovat vesmíry a částečně ovládat Zero Point. Někdo takhle mocný musí být dostatečně charismatický, silný, potetovaný a musí umět správně zvednout obočí. A někteří z vás možná vědí, kam tím míříme.

Po několika měsících spekulací a easter eggů byla odhalena pravá tvář za maskou – Dwayne „The Rock“ Johnson. Tento herec, bývalý wrestler a miláček diváků se také dostal do tohoto herního světa. Spolu s Jonesym utekli a přišli s neprůstřelným plánem, jak Cube Queen porazit. Otočili celý ostrov vzhůru nohama a Cube Queen namočili. Asi neumí plavat.

Ale teď k třetí kapitole a všem hlavním novinkám. Nová mapa není tak úplně nová. Jde totiž o větší, detailnější a pozměněnou mapu z první kapitoly. Hodně lokací je tak podobných, ale máme tu i nové, jako například sídlo organizace Sedm na samotném východu mapy. Jde tak o jakýsi mix toho nejlepšího z prvních dvou kapitol, ale převažují lokace z té první. Najdeme zde Shifty Shafts nebo Wailing Woods. A uprostřed mapy je pod ledem nejspíše Tilted Towers. Mezi nové lokace patří například Daily Bugle. Ano, nechybí ani Spider-Man!

Poslední sezonu do Fortnitu přibylo přes 20 skinů skrze kolaborace. A rozhodně nebude Epic zpomalovat, což potvrzuje i skin Spider-Mana, jehož najdeme v Battle Passu. Má i svůj slavný emote, kdy ukazuje sám na sebe. Hlavně můžete získat jeho rukavice, díky čemuž se budete moct přesouvat po pavučinách, stejně jako on. S přesunem napomůže i možnost skluzu. Slidování nejen urychluje přesun, ale zároveň se následně můžete odrazit do větší výšky, než kdybyste jen vyskočili jen z místa. Krom dalších skinů zde máme například i Shanty, jejíž brnění musíte složit sesbíráním předmětů po mapě.

To nejzajímavější jsou ale zbraně a nové předměty. Nenajdete zde žádné známé zbraně, maximálně podobné. Odstřelovací puška je silně inspirována některými exotickými z minulých sezon. To podobné platí o brokovnicích. Největší změnou prošly SMG a útočné pušky. Jedna útočná puška má nově hledí, díky němuž dojde k přepnutí kamery do první osoby. Máme tu ale i nové léčivé předměty. Džus vás léčí postupem času a inhalátor vyléčí až 150 životů s tím, že si ho můžete nadávkovat, jak se vám zrovna hodí. Časem ještě bude přidána fontána generující štíty a životy. Pak zde máme korunu a stan. Což takhle nezní zas tak zajímavě. Pokud najdete korunu a vyhrajete s ní, tak získáte speciální emote, s kterým se můžete vytahovat před ostatními. Do stanu se můžete schovat nebo ukládat zbraně či další vybavení na další zápasy. Pokud tak najdete zlatou sniperku, ale již jednu u sebe máte, tak si ji můžete vložit do stanu a použít až v další hře.

Nově lze také zvedat spoluhráče rychleji – pokud více lidí pomáhá rebootu či zvednutí, zabere to méně času.

Quest systém byl opět zjednodušen, místo klasických punch-kart zde najdeme sezónní questy, které přibudou postupně. Poté milestony – kam se přesunuly dlouhodobé „sbírací úkoly“ a nová tabulka denních questů vám zaručí rovněž plno zábavy. Některé z nich lze plnit v partě, ale party assist naskrz celý quest systém je zase fuč.

Nevíme, zda jde o chyby a bugy, ale momentálně ohniště nevrací zdraví, nemůžete „shakovat“ nepřátele a odhalit tak jejich pozici – Recon skener zdá se i s touto funkcí zůstal na obrácené straně ostrova.

Možná je to ale dobře. Třetí kapitola Fortnite přináší mnoho taktických vylepšení – jak už jsme řekli, slidování je jednou z nich. Padání mohutných stromů věc druhá. A grappling hoko, tedy skákání na laně, věc třetí. A bude toho víc. Epic Games dali jasně najevo, že vše teprve začalo.

A jak je to s Unreal Enginem 5? Třetí kapitola doopravdy přešla na novou verzi enginu, ale je tu stále hodně chyb. Mnozí mají problémy s optimalizací a hra nevyužívá všechny výhody enginu. Jde o jakýsi přechod, který bude plně dokončen v následujících týdnech.

To by byly hlavní novinky pro první sezonu třetí kapitoly. Mnohé ještě přijdou v následujících měsících, jako je tornádo, bouře či další zbraně, předměty a postavy.