Už za měsíc a něco si zahrajeme F1 23. Společnost Electronic Arts dnes hru představila s tím, že vyjde 16. 6. letošního roku na PC, PlayStation 5, Xbox Series X/S, PlayStation 4 a Xbox One.

Důležitou novinkou je návrat příběhového režimu Braking Point, který byl v loňském roce nahrazen méně populárním módem F1 Life. F1 23 bude pokračovat ve sledování kariéry mladého a nadějného Aidena Jacksona a zkušeného Devona Butlera, kteří se stanou kolegy u týmu Konnersport Racing, který se připojí ke startovnímu poli F1. To samo o sobě způsobí třenici, do níž může ještě promluvit vycházející hvězda Formule 2 a Devonova sestra Callie Mayer. Ta se stala první ženou, jež vyhrála šampionát F2 a touží po dalších úspěších, ráda by se prosadila ve Formuli 1. Možná jí bude muset uvolnit místo Devon, stejně tak to ale možná bude Aiden. Jisté je, že o tomhle a dalším rozhodnou hráči na základě rozhodnutí učiněných během cesty.

V F1 23 budou mít premiéru dvě nové tratě: městský okruh v Las Vegas a okruh Losail v katarském Dauhá. Samozřejmostí jsou všechny vozy, jezdci a okruhy ze sezóny 2023. Mezi okruhy, které nejsou součástí sezóny 2023, ale budou ve hře jsou Circuit Paul Ricard (Francie), Shanghai International Circuit (Čína) a Algarve International Circuit (Portugalsko) - známější jako Portimão. Na těchto tratích budete moci jezdit v různých herních režimech.

Do závodů navíc promluví další prvek, kterým jsou červené vlajky. Ty byly naposledy k vidění ve hře F1 2014. Při červené vlajce se zastaví závod, například při velké havárii nebo nebezpečných povětrnostních podmínkách, a monoposty se vrátí do boxů.

Podle vývojářů ze studia Codemasters hráče čeká výrazný pokrok v hratelnosti, lákají na lepší fyziku a ovládání monopostu, což má být výsledek zpětné vazby od skutečných týmů F1, s nimiž tvůrci spolupracovali. Díky těmto a dalším změnám by měly být vozy předvídatelnější při akceleraci, brzdění a průjezdu zatáčkami.

Novou možností při nastavení závodu bude délka 35 %. Ta má představovat dokonalou rovnováhu mezi krátkými a dlouhými variantami závodu, přičemž se stále dodržuje pravidlo povinných zastávek v boxech.

Další novinkou je F1 World. Jde o místo, kde najdete vše, co se týká F1. Obsah je inspirován kalendářem F1, pomůže vám s komplexností světa Formule 1 a propojí několik herních režimů, jako je Time Trial, Grand Prix a Multiplayer. Obsahovat má seznam sezónního obsahu s denními a týdenními výzvami, do nichž se můžete pustit. Odměnou vám budou nové livreje, závodní kombinézy a helmy.

Na obalu dražší edice je Max Verstappen, dvojnásobný mistr světa F1 (2021 a 2022). Za předobjednání této digitální Champions Edition si budete moci zahrát o tři dny dříve (13. 6.) a získáte mimo jiné čtyři nové ikonky do My Team, XP Boost, 18 000 PitCoinů, Braking Point 2 Icons a Vanity Item Pack, Max Verstappen Race Wear Pack a časově limitovaný Las Vegas Content Pack.

Na obalu standardní edice bude ambasador Charles Leclerc po boku Lewise Hamiltona a Landa Norrise. Tady je předobjednávkovým bonusem F1 World Starter Pack a 5 000 PitCoinů.