Společnosti Sports Interactive a Sega hodlají bojovat za rovnost a zbořit mýty, že ženský fotbal připomíná ten amatérský. Výsledkem je oznámení příchodu ženského fotbalu do Football Manageru. Už dříve si ženského fotbalu všiml We Are Football.

Nepůjde o samostatnou hru. Ženský fotbal bude v budoucnu plně integrován do hlavní verze Football Manageru. Ten poslední z podzimu minulého roku do února 2021 prodal 33 milionů kusů. Série se už léta řadí k nejúspěšnějším hrám na Steamu.

Aby bylo zajištěno, že vývoj nového dílu Football Manageru nebude touto novinkou trpět, vznikl ve studiu Sports Interactive nový samostatným tým pro ženský fotbal. Vývojáři mu chtějí věnovat náležitou péči a nebojí se utrácet peníze. Navzdory tomu, že se investice pravděpodobně jen tak nevrátí. Neočekávají kvůli němu masivní zvýšení prodeje.

„Není to něco, co by společnost měla normálně přiznal, ale byli jsme součástí problému a nyní jsme odhodláni to napravit a donutit k tomu i ostatní. To je jeden z důvodů, proč tohle oznamujeme bez časového harmonogramu - abychom řekli, že na tom děláme. Je to částečně proto, že potřebujeme hodit rukavici ostatním, aby dělali totéž,“ vysvětluje záměr Miles Jacobson.

Tvůrci jsou smířeni také s negativními reakcemi hráčů. Producenti jsou optimističtí do budoucna. Věří, že obliba ženského fotbalu postupně poroste. Nemůžeme se zbavit dojmu, že jde spíše o chytrý PR tah, který přinese Football Manageru více pozornosti.

„Většina lidí, kteří si z ženského fotbalu dělají legraci nebo ho neberou vážně, ženský fotbal nesleduje. Vůbec nic o něm neví,“ dodává Jacobson.

Za vývoj ženského fotbalu do Football Manageru je zodpovědná Britka Tina Keech. Ta dříve pracovala jako hlavní analytička ve společnosti zabývající se sportovními statistikami - jde také o bývalou hráčku a kvalifikovanou fotbalovou trenérku. Se svým týmem bude zpočátku pracovat na rozšíření databáze hráček a klubů.

V budoucím Football Manageru 2022 ženský fotbal očekávat nemáme. Vývojáři na něm ale pracují a mohl by být přidán v polovině jeho ročního životního cyklu. Je před nimi ještě hodně práce. Jak sami zdůrazňují, kultura ženského fotbalu se od toho mužského výrazně liší.