Včerejší oznámení projektu Metro Awakening, na němž pracuje méně známé studio Vertigo Games ve spolupráci s vydavatelem Deep Silver a autorem knižní předlohy Dmitrijem Glukhovským, jistě udělalo radost nejednomu příznivci virtuální reality. Jenomže takových příznivců v komunitě okolo herní série Metro možná není tolik, kolik by tvůrci očekávali. V návaznosti na odhalení hry se proto začaly množit stížnosti fanoušků, kteří nemají zájem o VR, a dotazy na stav vývoje tradičního dílu.

Už nějakou dobu koneckonců víme, že studio 4A Games, které stojí za všemi dosud vydanými hrami ze série Metro, tedy za střílečkami Metro 2033, Metro: Last Light a Metro Exodus, pracuje na dalším díle. A na tom se podle všeho nic nezměnilo. Správce sociálních sítí herního Metra měl očividně po oznámení Metra Awakening o práci postaráno a v odpovědi na četné dotazy i negativní ohlasy několikrát uvedl, že další „hlavní“ Metro je stále ve vývoji ve studiu 4A Games a že se stále počítá s tím, že vyjde na PC a současnou generaci konzolí.

Metro Awakening je tak zcela separátní projekt, na němž autoři předešlých dílů z 4A Games nepracují. Pod chystanou VR střílečkou je zkrátka a dobře podepsané pouze studio Vertigo Games, jež podle dostupných informací operuje zcela nezávisle na tvůrcích herního Metra 2033, Last Light, Exodu a remasterů prvních dvou dílů s označením Redux.

Lze ovšem předpokládat, že pokud Awakening zaznamená obzvlášť velký úspěch, vývojáři z 4A Games by si mohli od kolegů z Vertigo Games něco vypůjčit i do své hry, i když nemá být hratelná ve VR. A kdo ví, třeba jednou při hraní nového plnohodnotného Metra narazíme i na nějakou narážku na příběh doktora Serdara, jenž budeme moci letos zažít ve virtuální realitě. Metro Awakening koneckonců nabídne příběh zasazený do roku 2028, takže jde z jistého úhlu pohledu o prequel celé dosavadní série.

KONFLIKT NA UKRAJINĚ SE PROMÍTNE DO NOVÉHO METRA

Fanoušci tvorby 4A Games, kteří nemají zájem o VR oblast, mohou v každém případě zůstat v klidu a dál čekat. I když nutno podotknout, že jsme nedostali žádné nové detaily o dalším plnohodnotném díle. Dočkali jsme se pouze odkazu na rok starou zprávu 4A Games, v níž stojí, že aktivitu studia, jež sídlí na Ukrajině a na Maltě, výrazně ovlivnila (a nejspíš stále ovlivňuje) válka na Ukrajině. Konflikt se pak má také nějakým způsobem promítnout přímo do připravované hry. Jelikož jsou ale původní knihy i jednotlivé hry plné více či méně viditelných politických, sociálních či historických témat a metafor, něco takového nejspíš překvapí o dost méně než existence VR odnože.

Metro Awakening od studia Vertigo Games vyjde někdy během roku 2024 ve verzi pro PlayStation VR2, Meta Quest 2 + 3 a Steam VR. Další plnohodnotný díl série Metro od 4A Games zatím nemá stanovené datum vydání, má ale dorazit na PC a konzole 9. generace. Což znamená PlayStation 5 a/nebo Xbox Series X|S.