Když se nedávno začalo spekulovat o nadcházejícím oznámení VR střílečky Metro Awakening, mnozí fanoušci se začali ptát, jestli by náhodou tvůrci her Metro 2033, Metro: Last Light a Metro Exodus ze studia 4A Games, jehož sídla najdeme na válkou zasažené Ukrajině a exotické Maltě, neměli soustředit spíše na další plnohodnotný díl série Metro. Herní společnosti mohou mít pochopitelně více týmů a 4A Games už má s virtuální realitou zkušenosti díky dnes už spíše pozapomenuté postapokalyptické střílečce Arktika.1, ale stejně mohly pár dnů staré spekulace působit zvláštně. A nyní už je jasné, co za tím je. Metro Awakening bylo skutečně oznámeno během State of Play a jeho autoři nás znovu vezmou do postapokalyptického světa, který stvořil oblíbený ruský (a v Rusku paradoxně stíhaný) Dmitry Glukhovsky. Jenomže ti autoři nejsou ze studia 4A Games.

Metro Awakening připravuje tým Vertigo Games ve spolupráci s vydavatelem Deep Silver a samotným Dmitrijem Glukhovským. A opravdu se jedná o výhradně VR titul. Dobrá zpráva ale je, že nejde o exkluzivitu PS VR2, jelikož už v oznamovacím traileru je malým písmem uvedeno, že záběry ze hry byly pořízeny na PC. Samostatné vydání traileru na oficiálním YouTube kanále herního Metra pak přineslo potvrzení, že hra vyjde i ve verzích pro zařízení Meta Quest 2 + 3 a pro Steam VR, takže na Metro ve virtuální realitě se mohou s určitostí těšit také majitelé VR headsetů kompatibilních s osobními počítači.

Hráči budou každopádně moci ve virtuální realitě zažít nový příběh zasazený do doby ještě před událostmi Metra 2033, konkrétně do roku 2028. Hratelnou postavou a hlavním hrdinou příběhu, který napsal sám Glukhovsky, je jistý Serdar, doktor, jenž hledá svou ženu v klaustrofobických tunelech moskevského metra. Radiace, nadpřirozené síly, prvky přežití, plížení a boje z pohledu z první osoby... všechno, co známe z klasických dílů Metra od 4A Games, má být očividně zastoupeno i zde. Jen v kontextu jiného příběhu a v prostředí virtuální reality. Dokonce i některé zbraně vypadají skoro stejně jako v předchozích hrách využívajících značku Metro. Na blogu PlayStationu se lze rovněž dočíst o tom, že adaptivní triggery a haptika PS VR2 pak mají nabídnout lepší pocit ze zacházení se zbraněmi i z utržených zranění. Takže pokud se pustíte do hraní, asi byste měli vážně dávat pozor na to, abyste moc často neschytali kulku.

Metro Awakening vyjde někdy během roku 2024 ve verzi pro PS VR2, Meta Quest 2 + 3 a Steam VR.