V posledních letech se stalo nemilým pravidlem, že licencované závodní hry nedopadnou vždy dobře. Vývojáři zaplatí za licenci spoustu peněz a vývoj kvůli tomu trpí. Vhodným příkladem jsou poslední tituly s tematikou dakarské rallye, které se často tváří jako závodní simulace, ale opak je pravdou. Dáno je to také nezkušeností vývojového týmu, k těmto hrám se totiž zpravidla dostávají méně známá studia.

Z těchto důvodů jsem při oznámení podobných her skeptický. V případě Dakar Desert Rally je to ale jiné. Tohle by konečně mohl být titul, jenž vystoupí ze stínu. Připravuje ho totiž zkušené studio Saber Interactive, které je mimo jiné podepsáno za skvělou off-road simulací SnowRunner.

Základ tedy tito vývojáři mají a lákají, že Dakar Desert Rally přinese největší a nejepičtější off-roadové závodní dobrodružství jaké kdy bylo vytvořeno. Zachytit má skutečnou rychlost a vzrušení největšího rallye závodu planety. Samozřejmostí je široká škála licencovaných vozidel od světových výrobců. Chybět nemůže ani Tatra.

Písečné duny si užijeme na motorce a v automobilech, nákladních vozidlech, čtyřkolkách a SSV. Dočkat se máme jedinečné výzvy pro milovníky off-roadových simulací, tak pro příležitostné závodní nadšence. Licencováni budou také týmy a piloti.

To vše a mnohem víc zažijeme ve více než 30 etapách z oficiálních závodů Dakar Rally 2020 a 2021 v rozsáhlém otevřeném světě, který se neomezuje na tratě a silnice. Závody dále zahrnou všechna čtyři roční období, plný cyklus dne a noci a dynamické počasí. Budete tedy čelit dmoucím se písečným bouřím, žhnoucímu pouštnímu slunci, vyčerpávajícímu dešti a sněhu, stejně tak hlubokému bahnu. Jinými slovy, dojde i na dynamický povrch.

Není divu, že v těchto extrémních podmínkách se budou stroje rozbíjet. Dokonce budete moci odtáhnout a zachránit soupeře. A kdo ví, možná vám to příště vrátí, ať už v singleplayeru nebo multiplayeru.

Co rozhodně potěší, tak je podpora volantů značek Thrustmaster, Logitech, Clubsport a CSL pro PC a konzole PlayStation a Xbox.

Osobně mám z tohoto projektu dobrý pocit. Zejména, když ho připravuje studio Saber. Tak doufejme. Dakar Desert Rally vyjde v roce 2022 na PC (Steam a Epic Games Store), PlayStation 5, Xbox Series X/S, PlayStation 4 a Xbox One.

Připomeňme, že Saber Interactive v pátek na The Game Awards 2021 oznámili third-person akci Warhammer 40K: Space Marine 2. Ptáte se, jak Saber stíhají připravovat nový obsah do SnowRunner a mít ještě ve vývoji další hry? Odpověď je jednoduchá, tahle firma má kanceláře v běloruském Minsku, ruském Saint Petersburgu, portugalském Portu, španělském Alcobendasu a švédském Sundsvallu.