Aktualizace: Zaměstnanci Gearboxu od ředitele komunikace Dana Hewitta obdrželi zprávu, která potvrzuje zvažování mnoha možností, informuje Bloomberg.

První možností je, že Gearbox zůstane součástí Embraceru. V dalších variantách je například přesun Gearboxu nebo osamostatnění Gearboxu.

Jinými slovy je zvažován prodej studia, které vytváří sérii Borderlands.

„Postupovat budeme podle toho, která cesta bude pro Gearbox i Embracer nejlepší,“ dodal Hewitt.

PŮVODNÍ ZPRÁVA

Embracer Group se snaží lepit díry v rozpočtu poté, co nedopadla velká spolupráce v hodnotě dvou miliard dolarů. Tyhle peníze měl majitel THQ Nordic a Deep Silver obdržet od Savvy Games Group, ale saudská vláda po sedmiměsíčním vyjednávání z dohody odstoupila. To vedlo k propadu akcií o více než 40 procent a oznámení restrukturalizačního programu. V jeho rámci dojde k uzavření některých vývojových týmů a zrušení některých projektů.

Podle agentury Reuters mají v Embracer Group zvažovat možnosti prodeje Gearbox Software. O autory série Borderlands se zajímají nějaké nespecifikované mezinárodní herní skupiny, ale švédská společnost se ještě neměla rozhodnout. Místo toho má vyhodnocovat klady a zápory prodeje s firmami Goldman Sachs a Aream & Co, které se specializují na finanční poradenství velkých společností.

Zdroje varovaly, že k prodeji nemusí dojít. Největším problémem zřejmě bude cena, Embracer koupila Gearbox v roce 2021 až za 1,4 miliardy dolarů(v rámci dosažených cílů stanovených při akvizici, pevná cena byla 363 milionů dolarů). Loni za 300 milionů dolarů koupila velkou část západní vývojářské větve Square Enix: Crystal Dynamics, Eidos Montreal a Square Enix Montreal s právy na mnoho značek, včetně Tomb Raider a Deus Ex. Embracer rovněž vlastní práva na Hobita a Pána prstenů a rychle se stala největší evropskou videoherní společností.

Embracer Group nedávno zavřela studio Volition, které stojí za sérií Saints Row. Předtím vypnula Campfire Cabal. Tenhle tým se začal formovat loni v září a vedl ho Jonas Wæver se zaměřením na vysoce kvalitní, příběhově orientované RPG hry.

V minulém roce bylo studio Volition přesunuto pod Gearbox, dříve bylo součástí Deep Silveru.