Včera přes Microsoft Store uniklo datum vydání Crysis Remastered, které Crytek stanovil na letošní léto. Díky produktové stránce Xboxu jsme se dozvěděli, že remaster first-person střílečky z roku 2007 má dorazit 23. července na PC, PlayStation 4, Xbox One a Nintendo Switch. Dnes jsme také měli vidět první gameplay trailer, který taktéž včera unikl - a kupodivu je stále dostupný (k vidění úplně nahoře). Crytek ale hodinu před plánovaným zveřejněním gameplay traileru oznámil odklad o několik týdnů, aby mohl Crysis Remastered vyleštit. Dnes nebude oficiální cestou k vidění ani gameplay trailer, který včera na hráče moc nezapůsobil. Video je nám slíbeno za několik týdnů.

„Možná jste si všimli včerejšího úniku. Chceme, abyste věděli, že jsme viděli všechny reakce - ty dobré i ty špatné - a posloucháme vás. Stále pracujeme na řadě věcí. Buďte si jisti, že brzy budete mít hru, kterou máte rádi,“ napsal Crytek v prohlášení. Odklad o několik týdnů má vývojářům umožnit dostat Crysis Remastered na standard počítačů i konzolí.

„Doufáme, že pochopíte, proč jsme to udělali. Zůstaňte s námi a dejte nám čas, abychom udělali pár dalších vylepšení,“ dodává Crytek.

Útěchou nám zatím mohou být první obrázky z Nintendo Switch verze.

První díl Crysis zdobila dechberoucí grafika, na svou dobu nepředstavitelné efekty, detailní textury a hardwarové požadavky, na které nebyly počítače hráčů z celého světa připraveny. Crysis z roku 2007 byl dlouhou dobu po technické stránce považován za jednu z nejlepších her a de facto benchmark. Německému studiu Crytek se musí nechat, že měli vývojáři odvahu k tomu vytvořit velmi náročnou hru. Určitě si museli být vědomi toho, že spousta hráčů bude mít se spuštěním Crysis problémy, ani přesto ale neustoupili a nedělali kompromisy.

První gameplay trailer z PC verze Crysis Remastered, který včera unikl na internet, ale nesplnil očekávání, která hráči mají. Na první pohled vidíme lepší práci se světlem a stíny. Bujná vegetace působí svěžím dojmem, v moři se lesknou sluneční paprsky, model zbraní je detailnější, exploze mohutnější a mimozemšťané barevnější. Všimnout si ale můžete téměř identických animací, které ve své době byly na dobré úrovni, ale dnes na špičku viditelně ztrácí. A to je opravdu škoda. Nehledě na méně detailní horu v pozadí.

Hráči od Crysis Remastered ale čekali víc. Těšili se na to, že Crytek opět všem vytře zrak a pochlubí se plnohodnotnou předělávkou v moderním grafickém kabátku – v kvalitě, kterou nám prezentovala společnost při představení možností CryEnginu verze 5.6. Místo toho – zdá se – dostaneme jen lehce aktualizovanou hru s původním příběhem a budeme si moci připomenout tuhle first-person střílečku na současných herních strojích, která bude více připomínat Far Cry než původní Crysis.

Na konzolích si jistě remaster své místo najde, ale na počítačích může být pro mnohé zbytečnou hrou. Zejména s ohledem na fanouškovské modifikace, které krom jiného obohacují původní Crysis o textury ve vysokém rozlišení – představte si, že po nainstalování několika modu vypadá Crysis lépe než chystaný remaster (video úplně dole). Crytek tak může na počítačích s remasterem zabodovat pouze tím, že hra bude lépe podporovat vícejádrové procesory, což by bylo pro tvůrce modů velké plus.

O kvalitách Crysis Remasteru vypovídá i jeho velikost. Na disku konzole Xbox One má hra vyžadovat pouhých 7 GB a nabídne 4K Ultra HD rozlišení s podporou HDR10.

Není divu, že fanoušci začínají volat po remasteru celé trilogie, který by měl pro ně větší smysl. Takhle dostanou jen lehce vylepšený první díl, a to ještě bez multiplayeru a dodatku Warhead.