Kompetitivní first-person střílečka Concord může být jedním z největších neúspěchů PlayStation Studios a Sony. Čísla na Steamu poukazují na velký propadák, i když neznáme údaje z konzole PlayStation 5.

Už v době veřejné bety bylo jasné, že na Steamu nemá Concord šanci. To se potvrdilo s vydáním plné verze za 40 eur. Hra měla na Steamu nejvíce 697 současně hrajících hráčů. To je opravdu málo. Jen pro srovnání, Helldivers 2 měli nejvíce 458 709 současně hrajících hráčů.

Analytici se shodují, že Concord si vede velmi špatně. Prodeje odhadují na pouhých 25 tisíc kusů. Z toho 15 tisíc má být z PS5, zbytek ze Steamu.

„Čísla na Steamu jsou tak špatná, že i bez přesných údajů na straně PlayStationu 5 si můžeme být poměrně jistí, že hra si vede velmi špatně,“ uvedl analytik Liam Deane ze společnosti Omdia pro americký server IGN. Na PS5 se hra minulé pondělí umístila na 147. místě.

Analytici neúspěch připisují ceně. Ta je s ohledem na konkurenci příliš vysoká. Také poukazují na změny trhu. Dříve se investice do live service zdála být méně riskantní. Avšak v dnešní době i Helldivers 2 mají problém s udržením hráčů a přilákáním nových. Dalo by se tedy říct, že Sony zaspala a přichází na tenhle trh příliš pozdě.

Podle některých je jen otázkou času, kdy Sony ukončí vývoj a nechá Concord dožít jako free-to-play. I když vývojáři byli několik dnů po spuštění přesvědčeni, že mohou pracovat na novém obsahu, aby hru prosadili. Zatím jsou naplánovány tři sezóny.

Concord vytvořili vývojáři z Firewalk Studios. Tým s autory Call of Duty, Destiny, Titanfall, Apex Legends nebo Halo byl sestavován od roku 2018 a v dubnu 2023 ho koupila Sony. Concord je jejich prvním projektem, pracovali na něm od roku 2016 a vyšel 23. 8. 2024 na PC a PlayStation 5. Z recenzích vyplývá, že Concord je zábavná střílečka, avšak nepřináší nic převratného.