Včera vyšlo nejen čtvrté Diablo, ale také jednohubka v podobě survival hororu Amnesia: The Bunker, který si mohou zahrát hráči na počítačích a konzolích PlayStation a Xbox, včetně předplatitelů Game Passu.

Vydání doprovází téměř dvouminutový launch trailer, jenž láká do bunkru z první světové války, z kterého se musíme dostat. Nesmíme ale přitom dělat moc velký hluk, aby nás nenašlo de facto neporazitelné monstrum.

Amnesia: The Bunker sbírá v recenzích slušná hodnocení. V průměru se pohybují na 78 procentech. Zahraniční redaktoři oceňují procedurální a nelineární řešení, které vybízí k tomu, abyste se pokusili z bunkru uniknout vícekrát. Pokaždé jsou předměty a pasti jinde rozmístěny, což dělá každý pokus nepředvídatelným a plný obav, píše PC Gamer (93/100)

Redaktor GameSpotu (8/10) si zase všímá, že švédské studio Frictional Games pokračuje ve zdokonalování hororového žánru a dokáže každým dílem Amnesie zaujmout jiným způsobem. Přitom nový díl vylepšuje nedostatky svých předchůdců, přidává smysl pro inovaci a nabízí skutečně znepokojivé dobrodružství, píše zase britský Eurogamer (4/5).

Objevuje se ale také kritika. Redaktor GameMAGu s hodnocením 5/10 si myslí, že vizuál je nudný, hra dle něj postrádá atmosféru a vadí mu neustále se teleportující nepřítel.

Jak hra běží? Na Xboxu Series X si můžete užít rozlišení 4K při 60 snímcích za sekundu. Na Series S je to kolem 1080p při 60 snímcích, zatímco na Xboxu One je snímková frekvence 30 a rozlišení kolem 1080p.

Na PS5 bohužel není dostupná nativní verze. Jde tedy o verzi pro PlayStation 4 ve zpětné kompatibilitě, ale naštěstí to vypadá na 60 snímků za sekundu.

Pokud máte rádi horory, tak GOG u příležitosti premiéry Amnesia: The Bunker rozdává Amnesia: A Machine For Pigs. Survival horor z roku 2013 byl ve své době schválen za atmosféru, napětí i strach. Na vyzvednutí hry máte čas necelé dva dny.