Pražské studio SCS Software, které stojí za hrami Euro Truck Simulator 2 a American Truck Simulator, chystá kosmetický dodatečný balíček pojmenovaný Ukrainian Paint Jobs Pack. Do prodeje bude uveden na Steamu a 100 procent výtěžku hodlá firma věnovat potřebným.

V současné době nevíme, kdy DLC vyjde. Čeští vývojáři uvádějí, že jakmile se o ruské invazi na Ukrajinu dozvěděli, tak veškerou svou energii vynaložili na hledání způsobu, jak mohou poskytnout pomoc a podporu potřebným, směrem k těm, kteří jsou dopady války postiženi nejvíce.

„Jsme v úzkém kontaktu s několika charitativními organizacemi, kterým jsme již poslali přes 20 000 €, a další taková přímá finanční pomoc z naší strany přijde v nadcházejících dnech a týdnech. Přesunuli jsme také část našeho týmu, aby okamžitě začal pracovat na tolik potřebném DLC – balíčku Ukrainian Paint Jobs Pack, který se snažíme co nejdříve uvést do obchodu Steam a z jehož výtěžku hodláme věnovat 100 % potřebným,“ uvádí SCS Software.

„Kromě toho všeho se také snažíme jakýmkoli způsobem podporovat členy našeho týmu. Několik našich kolegů pochází z Ukrajiny. Zavázali jsme se, že jim a jejich rodinám poskytneme veškerou možnou podporu, ať už se jedná o finanční podporu na případné dodatečné náklady, které by mohli mít v těchto těžkých časech; předčasné výplaty; podporu duševního zdraví; dny volna navíc nebo zvláštní a flexibilní pracovní dobu; nebo dokonce poskytnutí firemních prostor a zázemí pro ubytování.“

REVIEW BOMBING OD RUSŮ A ČÍŇANŮ

Vesmírný sandbox Space Engineers od studia Keen Software House je na Steamu zaplaven negativními recenzi od ruských a čínských hráčů. Ti tímto způsobem protestují proti postoji českého týmu, který odsoudil invazi armády Ruské federace na Ukrajinu. Vývojáři současně vyzvali k darům Červenému kříži a apelovali na ruské hráče, aby od své vlády požadovali zastavení invaze.

Výsledkem je, že za poslední dny obdržela hra na Steamu více než 300 negativních recenzí. Přitom před zveřejněním oznámení to bylo maximálně 10 negativních recenzí za den, většinou jich bylo jen několik za den. Z tohoto důvodu má Space Enginners z nedávných recenzí spíše kladné hodnocení, zatímco ze všech verzi je nadále velmi kladné.

Fanoušci Space Engineers a hráči ze Západu na review bombing zareagovali a začali zveřejňovat pozitivní recenze. V nich psali o podpoře Ukrajiny. Jiní nabádali, ať si nikdo nic nedělá z ruských botů. Další posílali Vladimira Putina, prezidenta Ruska, k čertu.

Podobný osud potkal také polskou hru This War of Mine. Ruští a čínští trollové začali review bombing poté, co 11 bit studios se rozhodlo věnovat svůj týdenní výdělek na podporu Ukrajiny. Tím inspirovalo mnoho dalších zahraničních i českých vývojářů.