Pražské studio Oxymoron Games, které stojí za Project Hospital, věnovalo týdenní výdělek ze své hry na pomoc Ukrajině.

„Po nevyprovokovaném ruském útoku na Ukrajinu a v zemi, která si stále pamatuje „přátelskou“ sovětskou invazi z roku 1968, cítíme, že musíme následovat ostatní vývojáře a vyjádřit se. Stojíme za Ukrajinou!,“ uvádli Oxymoron games.

„Abychom slova převedli v činy, věnovali jsme týdenní výtěžek ze zisku z Project Hospital i z prodeje všech DLC na Steamu organizaci UNICED a místní charitě Člověk v tísni, která vybírá peníze na pomoc nejzranitelnějším lidem na Ukrajině a na pomoc uprchlíkům v sousedních zemích. Neváhejte a připojte se k nám podporou charitativní organizace nebo sbírky podle vlastního výběru, teď je ten správný čas!“

Vývojáři Oxymoron Games se připojili ke svým kolegům z polského 11 bit studios, kteří stejnou iniciativu oznámili včera poté, co ukrajinští vývojáři ze studií GSC Game World (S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chernobyl), Frogwares (Sherlock Holmes: Chapter One) a Vostok Games (Survarium) požádali o podporu uprostřed ruské invaze.

11 bit studios věnují týdenní zisky z prodeje This War of Mine, všech DLC, ve všech obchodech a na všech platformách na speciální fond. Za týden budou tyto peníze věnovány Ukrajinskému červenému kříži na přímou podporu obětí války na Ukrajině.

„Jako polské herní studio a tvůrci celosvětově uznávané protiválečné hry This War of Mine – hry, která přímo vypráví o utrpení a bídě civilistů postižených válkou – bychom tímto rádi oznámili, že se stavíme proti ruské invazi na Ukrajinu,“ dodávají zástupci z 11 bit studios.

POMÁHÁ TAKÉ CD PROJEKT RED A TVŮRCI ARMY VARUJÍ

Pomáhá také CD Projekt RED. Autoři trilogie Zaklínač a Cyberpunku 2077 věnovali milion zlotých organizaci Polska Akcja Humanitarna (PAH).

„Nedávná invaze na Ukrajinu, naše přátele a sousedy, nás šokovala a pobouřila. V rámci solidarity se všemi oběťmi tohoto aktu agrese se CD Projekt Group rozhodla podpořit úsilí o humanitární pomoc a věnovat 1 milion zlotých organizaci PAH. Tváří v tvář takovému bezpráví nemůžeme zůstat lhostejní a prosíme všechny, aby se připojili a pomohli, jak jen mohou. Společně můžeme něco změnit!,“ uvedli na Twitteru.

Vývojáři série Arma z českého studia Bohemia Interactive zase varují před videi ze silně modifikovaných verzí Army, které jsou označována jako videa zobrazující současný konflikt na Ukrajině.