Oznámení PlayStation 5 verze hry Indiana Jones and the Great Circle ještě před vydáním na Xbox Series X/S a PC vyvolalo vlnu negativních názorů, ale i nadšení z tábora fanoušků Sony. Ti se těší na další hru od Microsoftu, zatímco příznivci zelené konzole píšou o tom, že se Xbox stává zbytečnou konzolí.

To Phil Spencer si jako vedoucí herní divize Microsoftu v novém rozhovoru na Gamescomu pro oficiální Xbox kanál pochvaluje zájem hráčů o značku Xbox a prozrazuje, že počet hráčů na konzolích roste a série jsou silnější než kdy jindy. Také mluví o změnách v herním průmyslu. Mění se některé tradiční způsoby tvorby a distribuce her. Podle něj na konci těchto změn musí být výsledkem lepší hry, které si může zahrát více lidí po celém světě.

V souvislosti s potvrzením PS5 verze akční adventury Indiana Jones and the Great Circle připomenul Spencer své prohlášení, když oznámili čtyři hry pro jiné platformy. Tehdy řekl, že vyhodnotí dopady tohoto rozhodnutí a ponaučí se. Jak jsme slyšeli od jiných a viděli i v žebříčcích nejprodávanější her, tak největší zájem byl o pirátské dobrodružství Sea of Thieves od studia Rare, které dorazilo na PS5 v dubnu tohoto roku.

„Takže se na to dívám takto: jak můžeme co nejvíce posílit naše hry, zajistit, aby naše platforma nadále rostla napříč konzolemi, PC a cloudem, a myslím, že je to prostě strategie, která nám funguje,“ říká Spencer. Netají se, že prostě řídí firmu a laťka je nastavena velmi vysoko, pokud jde o Xbox. Tím myslí, že od Xboxu generální ředitel Satya Nadella a finanční ředitelka Amy Hood hodně očekávají.

„Uvnitř Microsoftu je laťka pro nás vysoko, pokud jde o to, co musíme společnosti vrátit. Dostává se nám [od Microsoftu] podpora, která je prostě úžasná, pokud jde o to, co nám umožňuje dělat,“ dodal. Tím jistě narážel na financování akvizice Activisionu Blizzard King v hodnotě 75,4 miliardy dolarů. Jde zdaleka o největší akvizici v historii videoherního průmyslu. K Xboxu se přidala firma stojící za Call of Duty, Diablem, World of Warcraftem či mobilním hitem Candy Crush Saga.

Připomeňme, že Microsoft na konkurenční konzole vydal Sea of Thieves (PS5), Hi-Fi Rush (PS5), Pentiment (PS5, PS4 a Switch) a Grounded (PS5, PS4 a Switch). Další bude během jara 2025 již zmíněný titul Indiana Jones and the Great Circle.

Také se hodí zmínit dřívější drby o tom, že na jiné konzole bude vycházet stále více her Xboxu, protože Satya Nadella a Amy Hood chtějí rychlejší návratnost velké investice. Údajně není chráněna žádná série, dokonce ani Halo a Forza, které jsou neodmyslitelně spjaté s Xboxem.

HARMONOGRAM VYDÁNÍ HER A DLC OD MICROSOFTU