Pobočka Arkane Lyon studia Arkane Studios v pátek na The Game Awards 2023 překvapila oznámením singleplayerové hry Marvel's Blade, která se bude hrát z pohledu třetí osoby. Na jaké platformy ale hra vyjde?

Arkane Studios patří pod vydavatele Bethesda Softworks, kterého společně s mateřskou společností ZeniMax Media vlastní Microsoft. Hráči tak automaticky očekávají vydání hry pouze v rámci ekosystému redmondského giganta; konzole Xbox, PC, cloud a Game Pass. Může tomu ale být jinak.

Když se začali fanoušci ptát na sociálních sítích, tak představitelé Arkane Lyon jim odpověděli, že platformy nebyly oznámeny. Šéf vývoje Dinga Bakaba zase upozornil na mediální ticho, které bude teď následovat. S týmem se chce soustředit na práci a neřešit nic jiného (dle všeho vývoj začal teprve nedávno). Když redakce VG247 oslovila Bethesdu, aby se k exkluzivitě Marvel’s Blade vyjádřila, tak to odmítla.

Zdá se, že Bethesda hraje opět tu podivnou hru, kterou hrála v případě Starfieldu. Když si to ale srovnáme s vesmírným dobrodružstvím, tak je tady jedna zajímavost. V minutu a půl dlouhém teaser traileru na Marvel’s Blade chybí loga Xboxu, Microsoftu a Game Passu. Video není dostupné na YouTube Xboxu, ale pouze u Marvel Entertainment. A oznámení na Xbox Wire nemá samostatný článek, ale odkazuje na stránky Bethesdy, kde opět o Xboxu není jediná zmínka.

Možnost vydat Marvel's Blade na PlayStation potvrzuje Alex Smith. Bývalý zaměstnanec Bend Studios (pod PlayStation Studios), Deviation Games a Ember Lab je přesvědčen, že nejde o exkluzivitu Xboxu.

„Na rozdíl od toho, co se říká: 'Bethesda je nezávislá', 'Bethesda je vydavatel', 'FTC, rozhodnutí CMA' atd. Byl to požadavek Marvelu!!!“ uvedl na sociální síti X. Dle Smithe je jak Blade od Arkane, tak Black Panther a Iron Man od EA součástí stejné vlny smluv Marvelu/Disneyho uzavřených v roce 2022.

Tuto informaci získal Smith od Electronic Arts. Podle nich musí být všechny hry licencované Marvelem od roku 2022 multiplatformní. Exkluzivitou bude akorát Wolverine od Insomniac Games. Sony měla smlouvu uzavřít před rokem 2022.

A pak je tady insider Shpeshal Nick. Ten zase uvedl, že Blade je exkluzivitou Xboxu. Ale proč o tom vývojáři nemluví, to už neřekl. Prý je na to Twitter nevhodným místem.

Tak teď si vyberte.