Ubisoft se konečně vyjádřil ke kontroverzím a negativním názorům kolem Assassin’s Creed Shadows. Vypadá to, že francouzskou společnost zlomila petice, která má necelých sto tisíc podpisů. Založili ji japonští fanoušci nespokojeni s černým samurajem Yasukem. Postupně se k nim přidali hráči z celého světa. Společně volají po respektu k japonské kultuře a požadují zrušení hry.

Ubisoft pochopitelně Assassin’s Creed Shadows nezruší. Za rozhodnutím svých kreativních týmů stojí a vysvětluje, že pro hru byl vytvořen historický fiktivní příběh. Ten se točí kolem afrického samuraje a japonské shinobi.

„Od oznámení Assassin’s Creed Shadows jsme obdrželi mnoho pozitivních reakcí, ale také kritiku, a to i od vás, našich japonských hráčů. Sdílíme vaši vášeň pro historii a hluboce respektujeme vaši péči o historickou a kulturní integritu vašeho bohatého dědictví,“ uvádí Ubisoft v otevřeném dopisu na sociálních sítích, který směřuje zejména na Japonce.

„Naším záměrem nikdy nebylo prezentovat žádnou z našich her Assassin's Creed, včetně Assassin’s Creed Shadows, jako faktické zobrazení historie nebo historických postav. Naopak, naším cílem je podnítit zvědavost a povzbudit hráče k prozkoumávání a poznávání historického prostředí, kterým se necháváme inspirovat,“ vysvětluje společnost a připomíná, že například ve druhém díle se objevil Leonardo DaVinci.

„Uznáváme, že některé prvky v našich propagačních materiálech vyvolaly v japonské komunitě obavy. Za to se upřímně omlouváme. Chceme také objasnit, že ačkoli jsme se v průběhu vývoje radili s mnoha lidmi, ti v žádném případě nenesou odpovědnost za rozhodnutí, která tvůrčí týmy učiní v zájmu hratelnosti a zábavy,“ brání Ubisoft historiky, konzultanty a výzkumníky, kteří s jednotlivými týmy spolupracovali.

„Ztvárnění Yasukeho v naší hře je toho důkazem. Jeho jedinečný a tajemný život z něj udělal ideálního kandidáta pro vyprávění příběhu v Assassin's Creed na pozadí feudálního Japonska. Přestože je Yasuke v Assassin’s Creed Shadows zobrazen jako samuraj, uznáváme, že tato otázka je předmětem debat a diskusí,“ přiznává Ubisoft a tvrdí, že vše pečlivě zahrnuli do příběhu, včetně druhé hlavní postavy, japonské šinobi Naoe, která je ve hře stejně důležitá a nabízí hráčům jiný herní styl.

V závěru otevřeného dopisu Ubisoft píše, že cílem série Assassin’s Creed nikdy nebylo ukázat minulost přesně takovou, jaká byla. Na druhou stranu se kreativní týmy vždy snaží ukázat dobu a oblast co nejvěrohodněji. Stejné je to v případě feudálního Japonska.

Největší debaty se vedou o tom, zda Yasuke byl opravdu samuraj. Nedokážou se na tom shodnout ani historici a zapálení příznivci historie. Je to zejména z toho důvodu, že chybí historické materiály, zejména o tom, jak se dostal do Japonska. Mnozí věří v cestu otroka. Tu si vybral rovněž Ubisoft.

Japonský profesor, historik a spisovatel Yu Hirayama je přesvědčen o tom, že Yasuke byl samuraj a sloužil Nobunagovi. Yasuke měl od svého pána dostat titul darem společně se sídlem.

Assassin’s Creed Shadows vyjde 15. 11. letošního roku na PC, PlayStation 5 a Xbox Series X/S.