Už jsme vás informovali o útocích, pod kterými se ocitli vývojáři Assassin’s Creed Shadows. Dneska ale můžeme napsat i o demokratičtějším vyjádřením nesouhlasu s novým dílem úspěšné série.

Japonsku vznikla petice na zrušení vývoje hry. V době psaní článku překonala hranici 30 tisíců podpisů. Svoji kritiku míří konkrétně na nejvíce kritizovaný aspekt hry, volbu a charakterizaci jednoho z protagonistů, konkrétně černého samuraje Yasukeho. Ačkoliv se jedná o skutečnou postavu, jeho role coby samuraje je mnohými zpochybňována.

Ubisoft nechápe povahu a roli samurajů. To je vážná urážka japonské kultury a historie, může to dokonce souviset s asijským rasismem,“ stojí v petici, která volá po respektu k japonské kultuře zrušením hry. Argumentují, že samurajové byli „gokeninové“ – přímý vazalové šóguna. Yasuke sloužil pod vojevůdcem Nobunagaou. Jeho příběh si ale Ubisoft s největší pravděpodobností upraví. Což se ale zase nelibí hráčům, kteří chtějí po Assassin´s Creed historickou přesnost. Nutno také dodat, že význam slova gokenin se v průběhu let měnil.

Assassin’s Creed Shadows vyvolalo nevole hráčů už při prvních únicích. Oznamovací trailer získal mnohem větší počet palců dolů než lajků, to i v Japonsku, kde vznikla tato petice. Podpisy už ale sbírá i od hráčů na západě. I ti tvrdí, že se Ubisoft chová rasisticky, že Yasuke nebyl samuraj a že by radši hráli za Asiata.

Třicet tisíc lidí ale určitě nemá šanci s Ubisoftem pohnout.

Hra vychází už 15. listopadu/novembera, na zrušení je vskutku pozdě. Ti co, si stále chtějí hru zahrát, budou tak moc učinit na PC, PlayStation 5 a Xbox Series X/S.