Není žádným tajemstvím, že Arma Reforger, která vyšla v předběžném přístupu na Steamu a Xboxu Series X|S v polovině května/mája 2022, má dříve či později dorazit i na PlayStation 5. Vývojáři z Bohemia Interactive už několikrát dali jasně najevo, že s verzí pro aktuální konzoli od Sony počítají, víc toho ale nikdy neřekli. Tento stav se nezměnil ani s vydáním verze 1.0, k němuž došlo koncem loňského roku. Tehdy jsme od Bohemia Interactive obdrželi následující vyjádření:

„PS5 verze titulu Arma Reforger je stále v plánu. Aktuálně však bohužel nemůžeme poskytnout žádné detailnější informace ohledně data jejího vydání,“ uvedl marketingový a PR manažer David Hochman v odpovědi na náš tehdejší dotaz, jak to s verzí hry pro PlayStation 5 vlastně je.

Nově pak české studio vydalo video, v němž kreativní ředitel Ivan Buchta odpovídá na více či méně palčivé a ožehavé dotazy fanoušků. A tak se pochopitelně opět začaly objevovat otázky, kde je verze pro PS5. V samotném videu na ni sice řeč nepřišla, později ale sám Ivan Buchta na Twitteru napsal, že pokud jde o vydání na PlayStation, platí to, co obvykle. Tedy že tvůrci nabídnou více informací, jakmile budou mít co sdílet.

Podle dostupných informací má přitom někdy v průběhu následujících dvou týdnů dojít na další State of Play, tedy přímý přenos, v jehož průběhu Sony přiblíží chystané tituly pro PlayStation. Mohla by být Arma Reforger pro PS5 formálně odhalena - nebo dokonce rovnou vydána - během této akce? To zatím nevíme a raději bychom na to příliš nesázeli. Koneckonců oficiálně dosud Sony State of Play neoznámila, a tak není ani jasné, zda dá prostor také nezávislým tvůrcům. A pokud ano, jakým. Aktuálně se čile spekuluje „jen“ o novinkách spojených s Death Stranding 2 a novou verzí hororu Until Dawn, jež má mířit nejen na PlayStation 5, ale i na PC.

V novém videu k Armě Reforger jsme se každopádně dozvěděli, že Bohemia Interactive rozhodně počítá s přidáním singleplayerového obsahu. Na tradiční kampaň sice musíme zapomenout, ale vývojáři si prý uvědomují, že v oblasti singleplayeru má Reforger značné mezery. A tak chystají scénáře pro jednoho hráče i singleplayerovou proměnu tutoriálu, jenž má fungovat jako ideální úvod do hry. Časem má dojít i na větší výběr kamufláže sovětských vojáků či destrukci budov, která by měla ve srovnání s Armou 3 působit, vypadat a znít lépe.

V úvahu připadá také funkce střelby z vozidel, i když Buchta zdůrazňuje, že se jedná o poměrně komplexní záležitost, takže očividně není úplně jisté, kdy a jestli vůbec se jí můžeme dočkat. S jistotou pak musíme zapomenout na pásová vozidla, tedy tanky nebo BVP. Pochopitelně na ně dojde v chystané a dlouho očekávané Armě 4, aktuálně ale přesahují plánovaný rozsah Army Reforger.

Plnohodnotný čtvrtý díl série Arma by měli vyhlížet i příznivci programu Creator DLC. Pokud jednoho dne dojde na nástupce S.O.G. Prairie Fire, CSLA Iron Curtain, Spearhead 1944 a dalších placených přídavků pro Armu 3, pod nimiž jsou podepsáni externí a komunitní tvůrci, určitě to nebude v souvislosti s Armou Reforger. Takže je pravděpodobnější, že se Bohemia Interactive k tomuto programu vrátí až s příchodem Army 4.