Na dlouho očekávané pokračování úspěšného survivalu ARK: Survival Evolved si musíte ještě nechat zajít chuť. I když byla hra oznámena téměř před třemi lety, tak nevyjde v dříve slibované polovině letošního roku. Náhradou je remaster prvního dílu, jenž dorazí ještě letos pro PC a konzole současné generace. To se ale fanouškům moc líbit nebude.

Vezmete to ale hezky postupně. ARK 2, na kterém se podílí Vin Diesel, místo června tohoto roku vyjde až na konci roku 2024. Nadále platí vydání pro Xbox Series X/S a PC. Těšit se mohou také předplatitelé Game Passu. PC verze bude ještě na Steamu.

Odklad vývojáři ze studia Wildcard odůvodňují snahou lépe porozumět Unreal Enginu 5 a dostat z něj vše, co je možné. Kvůli tomu se nové informace, screenshoty a videa začnou z ARK 2 šířit až v příštím roce. Dříve nemá smysl startovat marketing.

Fanoušci musejí mít na paměti, že ARK 2 bude výrazný odklon od klasického ARK: Survival Evolved. Dle tvůrců se některé významné změny nemusejí všem líbit. V plánu je soulslike boj, pouze primitivní zbraně, herní mechanismy striktně z pohledu třetí osoby a celkově velmi vážný tón. Proto hodlají autoři příznivcům ARK přinést plně next-gen verzi původní hry.

Remaster ARK: Survival Evolved se jmenuje ARK: Survival Ascended a bude spuštěn do konce srpna 2023 pro PC, Xbox Series X/S a PlayStation 5. Titul je postaven na Unreal Enginu 5 a bude výrazným skokem kupředu, včetně technologií Nanite, Lumen a RTXDI. Co už se ale fanouškům nelíbí, tak je informace, že ve stejnou dobu budou vypnuty servery a ukončena podpora ARK: Survival Evolved. Hrát bude možné už jen na soukromých serverech a v režimu pro jednoho hráče.

ARK: Survival Ascended se bude pro PS5 prodávat za 40 dolarů/eur (cca 940 Kč). Na Xboxu Series X/S a PC bude pouze ARK Respawn Bundle za 50 dolarů/eur (cca 1180 Kč) obsahující ARK: Survival Ascended a ARK 2, plus navíc exkluzivní měsíční uzavřenou betaverzi druhé jmenované hry někdy v roce 2024. Balíček bude dostupný po dobu jednoho roku počínaje letošním srpen, poté se budou obě hry prodávat samostatně.

Pokud vám tohle vadí, tak vám ještě více bude vadit další věc. DLC se budou prodávat samostatně ve dvou balíčkách, každý za necelých 20 eur (cca 470 kč). Explorer's Pass bude k dispozici koncem roku 2023 s rozšířeními Scorched Earth a Aberration. Na začátku roku 2024 se k nim přidá Extinction. Druhý balíček nazvaný Genesis Pass, který zahrne Genesis Part 1 a Part 2, bude k dispozici ve druhém čtvrtletí 2024.

Na druhou stranu remaster láká na dynamickou vodu, interaktivní listí, nativní fyzikální engine a síťové připojení serverů ve vláknech. S tím souvisí podpora plnohodnotného multiplayeru napříč platformami, včetně sdílení postupu, modifikací a anti-cheat systému. Zahrne také plně přepracovaný režim Survival of the Fittest a spoustu dalších menších či věších změn. Jmenovitě vyvážení a aktualizaci obsahu a nové volitelné kamery z pohledu třetí osoby.

Při spuštění nabídne ARK: Survival Ascended módy The Island, Scorched Earth a Survival of the Fittest.